Landets akutsjukhus lider brist på sjuksköterskor och Norrbotten är inget undantag. Tvärtom, sett till antalet invånare är bristen i länet långt över rikssnittet.
Landstingsdirektör Mats Brännström kan bara bekräfta problemet.
– Det är brist på sjuksköterskor, det är ett nationellt problem. Den generationsväxling man talat om i åratal är vi inne i just nu, säger han.
Det är framför allt specialistsköterskor inom intensivvård, operation, narkos och psykiatri som det är brist på. Och Mats Brännström menar att man skulle behöva anställa lite fler än det antal som lämnar.
– De som slutar är mer erfarna och kompetenta än den som ersätter, säger han.
Tidningen Dagens samhälle har kartlagt bristen och visar att den slår hårt mot sjukhusen som tvingas stänga vårdplatser. I Norrbotten är det framför allt Sunderby sjukhus som har problem. Redan i höstas stängdes vårdplatser på grund av sköterskebrist och i dag är 37 vårdplatser av totalt 425 stängda.
Annelie Granljung, chef för landstingets sjukvårdsenhet, berättar att läget förvärras av att patienter blir liggande kvar på sjukhuset efter att de är klara för utskrivning. De är ofta äldre och kommunerna Luleå och Boden har inte plats för dem på äldreboenden eller en fungerande hemsjukvård och/eller hemtjänst.
– Sunderbyn har väldigt många utskrivningsklara patienter som tar upp platser, säger Granljung.
De första elva månaderna i år har dessa färdigbehandlade patienter upptagit 14 371 vårddygn av sjukhusets resurser.
– Det blir längre väntetider i vården och är en extra belastning för vår personal, särskilt sjuksköterskorna. Det minskar även antalet disponibla vårdplatser. Det blir en ond spiral, säger Granljung.
Kostnaderna för stafettsköterskor ökar också snabbt.
Landstingets personalchef Ingrid Stridfeldt säger att de försöker bemöta bristen med "en hel palett av åtgärder", från löner till arbetstider och vidareutbildning. Det finns även planer på att avlasta sjuksköterskorna genom att låta andra ta över en del av deras arbete. "Det är viktigt att de får göra rätt saker", säger både Brännström och Stridfeldt.
I dag har sjuksköterskor inga problem att hitta jobb och många byter ofta arbetsplats. Det vittnar även Luleå kommun om som också har svårt att fylla sina tjänster.
Och saken underlättas inte av att det finns cirka 6 000 svenska sjuksköterskor i Norge.