Vårdcentraler blir kvar

Både Hertsön och Mjölkudden får behålla sina vårdcentraler. De tidigare planerna på nedläggning är skrotade.

BRA FÖR KÖRKORTSLÖSA. "Det är enklare för oss med små barn att ta oss till Hertsö vårdcentral än en som ligger längre bort", säger         Maria-Therese Havela. Till höger maken Henrik Lundin och tvillingarna Max och Hugo.

BRA FÖR KÖRKORTSLÖSA. "Det är enklare för oss med små barn att ta oss till Hertsö vårdcentral än en som ligger längre bort", säger Maria-Therese Havela. Till höger maken Henrik Lundin och tvillingarna Max och Hugo.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2012-11-06 06:00

Primärvården har ett stort underskott, omkring 50 miljoner kronor per år. Det fick landstingsledningen att planera en radikal omändring av vårdcentralerna i Luleå. Ett förslag gick ut på att flytta Hertsöns vårdcentral till Örnäsets vårdcentral.

I planerna ingick också att Mjölkuddens vårdcentral skulle flyttas till Stadsvikens vårdcentral. De enda verksamheter som skulle finnas kvar på vårdcentralerna var mödra- och barnhälsovård.

Skrinlagts
Nu har dessa planer skrinlagts. Bakom det ligger en intern utredning. Enligt den skulle de båda vårdcentralerna tappa omkring 1.000 patienter vardera om vårdcentralerna flyttades.

- Det skulle bli ett nollsummespel för oss, vi skulle inte spara några pengar eftersom vi skulle förlora patientpengar. Dessutom tror jag att tappet skulle bli ännu större. Därför är det ingen idé att genomföra en flytt av de båda vårdcentralerna.

Det säger landstingsrådet Kent Ögren.

Flera skäl
Han säger att det finns flera skäl till att stoppa den plan som man tidigare diskuterat. Där ingår främst de planer som Luleå kommun har när det gäller Lerbäcken. Där planeras ett nytt bostadsområde.

- I det läget känns det helt fel att flytta Hertsö vårdcentral - vi ska finnas där människor bor.

Han säger att det finns flera skäl till att behålla vårdcentralerna. I det sammanhanget talar han om Mjölkudden och att det där bor människor med stora hjälpbehov. Enligt landstingsrådet måste det därför finnas en vårdcentral i området som kan serva dessa människor.

Att primärvården dras med stort underskott beror bland annat på att landstingets vårdcentraler tappat patienter till privata vårdcentraler. Sedan det fria vårdvalet infördes har landstingets vårdcentraler tappat 35.000 patienter. Det betyder att landstinget förlorat 140 miljoner kronor per år i intäkter.

- Nu får vi hitta andra lösningar för att minska primärvårdens underskott, säger Kent Ögren.

Det fria vårdvalet

Varje patient har med sig 4.000 kronor i vårdpeng. Dessa pengar går till den vårdcentral som de väljer. När en patient byter vårdcentral tar han eller hon med sig denna peng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!