Siffrorna talar sitt tydliga språk – spridningen av covid-19 har ökat i Norrbotten.
Var kommer detta leda? Kommer smittan fortsätta öka eller går det att vända trenden snabbt? Någon befriande sommar, och därmed lägre smittspridning, är inte i sikte just nu. Ibland är vintern i Norrbotten brutalt lång och årets vinter riskerar att bli den längsta på länge.
Samtidigt står vi inför ett julfirande inom kort. Samtidigt finns en vardag att hantera. Livet tar som bekant inte paus.
I en tid präglad av stor osäkerhet gav vi oss ut bland Luleåborna för att stämma av läget just nu. Inom kort väntas hårdare restriktioner införas även i Norrbotten.
I Kungsfågeln, en del av gymnasiebyn, möter rektorn Urban Nordh upp vid entrén. Han vill inte tillbaka till den tid när fjärrundervisning infördes och skolan blev öde.
– Det blev väldigt tomt, det blev det. En skola ska ha elever, konstaterar han.
Och elever finns på plats idag. Elever som kom tillbaka till en annorlunda skola. En efter en passerar de oss i trapphuset.
Det finns handspritstationer överallt, avståndsmarkeringar och enkelriktade trappor. Dörrarna till klassrummen står öppna så att elever slipper trängas i korridorerna. Matsalen är den stora utmaningen enligt Urban Nordh, där är det svårt att hålla avstånden när många ska äta ungefär samtidigt.
Gymnasieskolan i Luleå kan snabbt ställa om. Men..
– Vi vill in i det sista undvika att gå över till fjärrundervisning. Det var lite nyhetens behag att vara hemma men sedan blev det vardag. Jag uppfattade det som att eleverna var väldigt glada att komma tillbaka, jag har nog aldrig sett elever vara så glada att vara i skolan, säger Urban Nordh och ler.
Elias Nasi, 17, bekräftar den bilden.
– Det är ganska skönt att komma tillbaka, det blir lite långtråkigt hemma. Det blir svårt med disciplinen och jag var ofta ute i sista sekund med inlämningar, säger han.
Joel Ideklev, 16, började gymnasiet i augusti och fick inte uppleva omställningen men han vet vad som väntar om det blir att skolan måste slå om.
– Vi har testat hemundervisning. Det var skönt, men bara ett tag, konstaterar han.
Handelns motsvarighet till fjärrundervisning är näthandeln men på Storheden är det alltid folk – oavsett tidpunkt. Det vore naivt att tro att antalet inte kommer öka framöver när området står inför sin intensivaste period – julhandeln. Den inleds i en tid när smittspridningen tagit fart igen. Hur kommer det gå?
På Elgiganten är driftschefen Daniel Larsson precis på väg att byta klistermärkena på golvet som uppmanar till avståndshållande. Betydligt fler märken ska sättas ut, det finns anledning att tro att kön ganska snart kommer bli längre än i dag. Säljspektaktet Black Friday hålls 27 november och därefter tar julhandeln vid.
Men jättelång, det kommer kön aldrig bli.
– Vi kommer ha väktare som räknar antalet. Sedan får vi se vilka restriktioner som gäller då, säger Daniel Larsson.
Utanför Systembolaget på Storheden kommer kön säkerligen ringla lång men inne i butiken blir det kanske den lugnaste julen någonsin. Cirka 35 kunder får bara vara i butiken samtidigt. Vanligtvis är det betydligt fler kunder i butiken.
– Oh, ja. Det är stor skillnad. Vid jul och midsommar kan det vara omkring 200 personer i butiken. I dag har vi anställt egen personal som slussar och kan hålla dom direktiv som gäller, säger butikschefen Stefan Keisu.
Han uppmanar kunder att göra inköpen i god tid innan jul.
– Det är ett önskemål från vår sida att kunderna inte kommer sista dagen utan sprider ut inköpen.
En som kör den taktiken är Luleåbon Carin Thyding som kommer ut från Systembolaget. Hon kommer under inga omständigheter ställa sig i en kö strax innan jul. Nix.
– Jag har faktiskt varit och bunkrat lite grann, säger hon och skrattar.
Hon tänker på att göra besök som dessa tidigt på lunchen.
– Och att beställa är ett bra tips. Man får ett SMS när det kommit och kan då åka och hämta i butiken, säger hon.
Inne på frisersalongen Salong Maskulin i centrala Luleå råder lugnet. Salongen märkte en minskning i april men sedan har det varit ganska normalt. Jesper Andersson har jobbat där i 30 år nu och har många stammisar. Avstånd är av förklarliga skäl svårt att hålla som frisör men om kunden vill har Jesper Andersson munskydd och visir när han klipper men peppar, peppar, än så länge har han varit helt frisk under coronapandemin.
Han har fått frågan om han möjligen inte kan göra hembesök men där har han rekommenderat en annan lösning.
– Om någon som är i en riskgrupp bokar sista tiden på dagen riskerar de inte att möta någon. Då är vi bara två här, säger Jesper Andersson.
Vi träffar taxichauffören Ann-Louise Eklund vid Circle K i centrala Luleå. Hon tycker att det funnits att göra under pandemin. Beslutet att bara tillåta en kund i varje bil vid vissa körningar kompenserade kundbortfallet till viss del men det är borttaget nu. Kanske införs det igen nu när smittan ökar igen.
Hon känner en viss oro för sin och kollegornas skull. Det är givetvis svårt att hålla avstånd i en bil.
– Vi försöker i största möjliga mån att kunderna sitter bak i bilen men det finns personer som av olika skäl måste få sitta framme. Vi är jätteutsatta i taxibilen, säger Ann-Louise Eklund.
På puben Bishop Arms grejar Janne Nilsson med dagens lunchbestyr. I England har pubarna nu tvingats stänga när andra smittvågen slog till. Det är inte omöjligt att Sverige kan hamna där också och den av viruset hårt åtgångna krogbranchen fruktar tuffa tider igen.
– Det här är något vi får leva med till nästa sommar, minst, säger Janne Nilsson.
Servering vid baren har minskat rejält. Det går om det är väldigt lite folk men det som varit så självklart en gång har nu ändrats.
– Det mesta sker vid borden. Folk vet vad som gäller i coronatider och accepterar det, säger Janne Nilsson.
Vägg i vägg ligger Elite stadshotell. Här snackar vi om en bransch som tagit oerhört mycket stryk. Julbordet är inställt sedan länge, personalstyrkan har halverats och beläggningen är ganska låg, berättar hotelldirektören Jenny Edfeldt. Den nya smittvågen är det sista branschen behöver nu.
– Vi ser en drastisk minskning på grund av det som händer i södra Sverige. Nu rustar vi för samma läge som det var i mars, april. En hundraprocentig krissituation, säger Jenny Edfeldt.