Vård eller flygtrafik – det är frågan

En flyglinje eller 55 sjuksköterskor i ett år? Krisen på avdelning 33 väcker debatt om landstingets prioriteringar.

Äpplen och päron. "Pengarna vi går in med i flyget tar vi från regionala enheten", säger landstingsrådet Kent Ögren (S) som svar på kritiken mot flygsatsningen.

Äpplen och päron. "Pengarna vi går in med i flyget tar vi från regionala enheten", säger landstingsrådet Kent Ögren (S) som svar på kritiken mot flygsatsningen.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-10-16 17:09

– Har man tagit medborgarnas önskemål i beaktande när man tagit beslutet? Det finns stora behov inom vården och behövs anställas överallt. För mig känns det konstigt att man väljer att satsa på flyg, säger Sofie Altenburg, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Det var i veckan som majoriteten i landstingsfullmäktige beslutade att landstinget ska bli delägare i bolaget Arctic Link AB. Målet är att så snart som möjligt starta en flyglinje mellan Uleåborg, Luleå och Tromsö. Landstingets del i notan för flygsatsningen är 26 miljoner kronor under fem år.

Det motsvarar ungefär 55 årslöner för sjuksköterskor inklusive sociala avgifter.

– Det är motstridigt när man före valet pratar om satsningar på vården men sedan går i den här riktningen. De hänvisar hela tiden till att de inte har råd och möjligheter att ge oss lönerna vi egentligen är värda, säger Altenburg om prioriteringen.

Som Kuriren rapporterade tidigare i veckan annonserar landstinget just nu efter ett 60-tal sjuksköterskor. Behovet är skriande och väntas öka med kommande pensionsavgångar. Samtidigt slår befintlig personal (se artikel intill) larm om risker för patientsäkerheten.

Centerpartiet, Folkpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti reserverade sig mot beslutet om flyglinjen. I sin kritik pekar oppositionen på landstingets ekonomiska kris, prognoser på minus 113 miljoner kronor före finansiella poster (såsom reavinster). Alla landstingets verksamheter nagelfars i jakten på kostnader.

Oppositionsrådet Jens Sundström (FP) skräder inte orden när han kommenterar flygsatsningen.

– Det är fullständigt ohållbart. Det ena är att man drar på sig ett utökat åtagande samtidigt som man inte klarar av befintlig verksamhet. Det andra är att man binder upp sig långsiktigt. Deras löften om att alla verksamheter ska ta ett ansvar för att spara klingar falskt, säger Sundström.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) menar att flygbolaget är ett viktigt samarbete som knyter ihop regionen och betalar sig på sikt. Samtidigt säger han sig ha viss förståelse för att satsningen väcker reaktioner i det ansträngda läget.

– Det var dålig tajming på frågan, säger Ögren.

Han inte tycker att flygsatsningen ska ställas mot sjukvården, med hänvisning till att det är olika delar av landstingets verksamhet.

– Man ska inte blanda äpplen och päron. Pengarna vi går in med i flyget tar vi från regionala enheten, säger han.

Var finns sjuksköterskorna?

I hela Sverige måste totalt 24.000 sjuksköterskor rekryteras inom sjukvården. I Norrbottens läns landsting behöver det rekryteras 700 sjuksköterskor.

Medellönen för sjuksköterskor i landstinget i senaste lönekartläggningen var 28.248.

Kostnaderna för sjuksköterskor från bemanningsföretag ökar i landstinget. I nuläget går det dock inte alltid att få tag på hyrpersonal, då bristen även visar sig i bemanningsbranschen.

Norge pekas ofta ut som konkurrent om arbetskraften. Ungefär en tredjedel av sjuksköterskorna som utexamineras i Sverige under ett år, ansöker om norsk legitimation.

Källor: Sveriges kommuner och landsting, Norrbottens läns landsting, Vårdförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om