Varannan vill starta eget

Varannan person mellan 18 och 45 år vill starta eget. Osäkerhet och regelverk står dock i vägen som de främsta hindren, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Gajdo.se.
- Det måste bli enklare att vara entreprenör i Sverige, säger Frank Ericson, VD på Gajdo.

LULEÅ2007-07-14 06:00
Intresset för eget företagande är stort, det visar en ny undersökning från Gajdo.se. Mer än varannan person i åldern 18-45 år vill eller har redan startat eget. Men fyra av fem av de som vill starta eget företag har ännu inte gjort det.
29 procent av undersökningens 8.500 deltagare menar att osäkerheten är den främsta orsaken till att inte starta eget. 19 procent blir avskräckta av att det är för mycket regler och administration, och 16 procent tror att det är svårt att hitta kunder.
- Hela regelsystemet måste ses över så att det blir lättare att starta eget, säger Frank Ericson.
På frågan om varför man vill starta eget företag svarade en tredjedel att de ville förverkliga sina drömmar. Roligare jobb och mer frihet var också två av de främsta orsakerna. Endast tolv procent uppgav högre lön som främsta anledningen till att starta eget.
- Det är väldigt positivt att så många vill starta eget, och av så många spännande orsaker, inte bara för pengarnas skull, säger Frank Ericson.
Max Eklund Anderholm, 21, bestämde sig tidigt för att starta eget och hakade på ungdomsprojektet Storgatan 61.
- Jag ville sälja kläder som inte fanns i Luleå, jag tyckte att det saknades många märken här, säger Max Eklund Anderholm.
Projektet var en inkubator för ungdomar mellan 19 och 30 år, som gick ut på att de under 1,5 år fick hjälp med att starta och komma igång eget företagande.
- Hela projektet lät väldigt bra, vi fick hjälp med utbildning och billigare lokaler, säger Max Eklund Anderholm.
Ungdomsgallerian på Storgatan 61 öppnades i februari 2006, men redan vid jul hade de flesta lagt ner. Max Eklund Anderholm var med sin klädbutik Madeby en av de sista kvar i gallerian, men tillslut lämnade även han lokalerna.

Jobbade ensam
- Jag vet inte riktigt varför de andra hoppade av. Kanske för att läget inte riktigt funkade. För många var det också bara ett testprojekt, de kanske upptäckte att det inte var deras grej.
Max Eklund Anderholm förstod däremot att företagande var hans grej, trots att det i början kunde kännas tungt ibland. Han hade inte råd att anställa någon och jobbade därför själv hela dagarna.
- Men jag har aldrig funderat på att lägga ner, säger han.
I dag driver han klädbutiken The Happy People tillsammans med Thomas Niemi. Butiken har tidigare ägts av enbart Thomas Niemi, men killarna bestämde sig för att låta två butiker bli en. Den 6 juni i år slogs dörrarna för första gången upp till det nya Happy People, med två ägare och tilläggsnamnet Style & fashion.

Viljan viktigast
Utöver butiken driver Max Eklund Anderholm också Onsdagsklubben på Brasseriet tillsammans med fem kompisar. Han är även en av arrangörerna bakom graffitievenemanget Colours of Luleå som äger rum i dag.
- Det är mycket att göra, men samtidigt väldigt kul. Jag får mer tid över nu när vi är två i butiken, säger han.
Max Eklund Anderholm förstår att många avskräcks från företagande på grund av allt pappersarbete. Han menar dock att det inte behöver vara så svårt, själv tar han hjälp av en revisor. Om man inte haft kontakt med företagande innan tror Max Eklund Anderholm det är bra att haka på en starta eget-kurs, eller att skaffa någon slags coach som kan hjälpa till i början.
- Jag tror inte att jag hade startat något företag om det inte vore för projektet. Det hjälpte mig att våga, säger han.
Han tror själv att många av företagen som lade ner hade lyckats bara de haft viljan.
- Visst måste man ha mycket idéer och ork också, men jag tror att det mesta handlar om vilja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om