"Varannan tugga är inte svensk mat"

Ebba Lindsö ska vinna bondeupproret åt bönderna. De borde vara ett riksintresse, anser hon.

Opinion. Ebba Lindsö vill se bönderna och näringen i mediabruset.

Opinion. Ebba Lindsö vill se bönderna och näringen i mediabruset.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-02-18 13:30

Inför LRF:s länsstämma i Sunderbyn på onsdagen pratade Ebba Lindsö, som ingår i förbundsstyrelsen, inte bara om mjölkproduktion, dieselskatt och äganderätt utan också om hur bönderna och landsbygden ska få genomslag i opinionen.

Hon vill ha in bönderna på Dagens Nyheters ledarsidor och framför mikrofonerna i SVT. Näringen borde vara ett riksintresse, anser hon.

– Varannan tugga som tuggas i Sverige är inte svensk mat. Böndernas verksamhet är det som får landsbygden att leva. Om inget händer så bor det framöver ännu färre människor där. Det är ett krisläge för svensk mjölkproduktion och det finns en rad åtgärder som kan vidtas, sade hon till Kuriren efter sitt anförande.

Ebba Lindsö har bakgrund från rader av uppdrag, exempelvis som vd i Svenskt Näringsliv och uppdrag i Arbetsförmedlingen, Sjätte AP-fonden, SBAB Bank samt Unicef.

Hennes intåg i böndernas värld skedde inte utan uppmärksamhet och på något sätt blir det alltid så när Ebba Lindsö träder in i handlingarna.

På onsdagen hanterades böndernas situation hos regeringen och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Ute i landet vädjar mjölkbönder och köttproducenter till konsumenterna att de ska välja närproducerat.

Stödköp, skulle man ju också kunnat kalla det. Industrin talar inte på det viset, möjligen krisande industrier för 40 år sedan, men den här branschen gör så. LRF pekar i sammanhanget på hållbarhet och att näringen är utsatt för orättvisa konkurrensförhållanden.

– Politikerna måste känna att det här är oerhört viktigt för nationen, men man får känslan av att man inte bryr sig, säger LRF:s regionordförande Nils-Olov Lindfors.

Bönderna har nu en rabatt på dieselskatten på 80 öre per liter. Rabatten faller bort efter 2015, påpekar Lindfors.

Regeringen har öppnat för att rabatten kan bli kvar. Men Gustav Fridolin, MP, är emot det, uppfattar Nils-Olov Lindfors.

Vägslitageavgifterna, som ska tas ut från vägtrafik för att bekosta investeringar i väg och järnväg, ska "åt fanders", som Lindfors uttrycker sig.

Ebba Lindsö talar om kortsiktiga krislösningar och långsiktighet. Krisen kan i och för sig bli väldigt lång.

Bland lösningar som omedelbart behöver införas är att bönderna, som får vänta på EU-stöd, kan få krediter från bankerna så att man kan vänta ut EU-pengarna utan att ta skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om