"Vår uppgift är att tillämpa lagen"

"Helt galet"! Det säger det juridiska biträdet David Boberg om Migrationsverkets behandling av Tania ­Guinarts och hennes barns ärende.
Verket vill att hon ska söka på ett formellt riktigt sätt, alltså åka till Chile igen med barnen, och invänta svar där om uppehållstillstånd.
- Ska man då riva upp barnen för detta, det skulle kunna ta ett år, säger Boberg som är mycket kritisk till den stelbenta byråkratin. Hos Migrationsverket säger man sig följa reglerna.

LULEÅ2006-09-20 06:00
"Felet" med Tania Guinarts ärende är att hon inte har sökt uppehållstillståndet från Chile, utan från Sverige. Orsaken var att hon blev både svårt misshandlad samt hotad i Chile av sin förre man, och efter detta fick hon och Kenneth Larsson beskedet att Tania kunde åka till Sverige för att invänta besked från Migrationsverket.
- Ja, det är så att verket vill att hon skulle ta barnen med sig och åka tillbaka till Chile för detta. Men man ska betänka att barnen levt tre år i Sverige, de är försvenskade och här finns också den vård som behövs för Marcelo, förklarar David Boberg som även kan tycka det är orimligt att familjen ska kosta på de stora pengar som en återresa för med sig.
- När vi fick avslag i april så tittade Migrationsverket bara på att det fanns gemensam vårdnad. Man tittade då inte alls på de andra omständigheterna i fallet, att man flytt undan mannen i Chile där Tania blivit misshandlad och av oro för barnen samt att barnen nu går i skola och talar svenska och att det finns en genuin relation mellan Tania och Kenneth, förklarar David Boberg som har svårt att förstå utslaget.

Bevittnat dokument
När avslaget kom på Tanias begäran så överklagade David Boberg och hans klient direkt igen.
- Jag har också talat med pappan till barnen och förklarat situationen. Han har via internet skickat ett dokument där han går med på att barnen får stanna i Sverige. Detta dokument har också bevittnats av notarius publicus och det är registrerat. Om det är orginalhandling är svårt att säga något om, säger David Boberg.
De skäl som Tania har uppgett för att få stanna tycker David Boberg väl uppfyller kraven. Och som juridiskt biträde så andas han en viss optimism om utgången.
- Mitt jobb är att vara optimistisk. Vi avvaktar nu vad Migrationsverket ska säga eller om det går vidare till Migrationsdomstolen. Vi har krävt en förhandling, säger David Boberg som bedömer att ärendet kommer att att ta ytterligare ett antal månader.
- Och då kommer ju barnen att ha varit ännu längre i Sverige, tillägger han.

Följer reglerna
Hos Migrationsverket i Solna får informatören Johan Rahm inte uttala sig i det enskilda fallet. Men han gör en generell kommentar när det gäller så kallade anknytningsärenden som det handlar om i Tania Guinarts fall.
- Grundregeln är att man ska söka uppehållstillståndet från sitt hemland, om grunden för tillståndet är anknytning. Vår uppgift på Migrationsverket är att tillämpa lagen som politikerna bestämt, vi följer de mandat vi fått av regering och riksdag. Vi följer lagstiftarens intentioner och kan inte göra tolkningar som strider mot detta säger Johan Rahm. Ska man anses som skyddsbehövande enligt utlänningslagen så ska skälen stämma med lagstiftningens definition av skyddsbehövande eller flykting, och om någon anser sig inte kunna återvända till sitt hemland av dessa anledningar ska man ansöka om asyl. En asylansökan prövas alltid utanför sitt hemland.
- Det finns exempel på när huvudregeln, att tillstånd ska vara ordnat innan­ inresan, kan frångås, till exempel om personen fått barn med sin make eller maka som har uppehållstillstånd i Sverige, säger Johan Rahm.
Läs också:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1292094&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Hotad familjeidyll i Alvik, Norrbottens-Kuriren 20 sept 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om