Vi är nu halvvägs in i mandatperioden. Nästa gång det är val, hösten 2014, kommer säkert ännu fler att lämna sina uppdrag innan det är val igen.
Richard Öhrvall, analytiker vid Sveriges statistiska centralbyrå (SCB), har tillsammans med Gissur Ó Erlingsson skrivit en rapport om politikens villkor.
De har studerat engagemang och avhopp i kommunpolitiken.
- Skälet till att man hoppar av handlar inte om maktkamp. Det handlar om att det är svårt att få arbetsliv, privatliv och politik att gå ihop, säger han.
Ny teknik
Enligt honom kan en lösning för att få politikerna att sitta kvar vara att satsa på ny teknik. Något som enligt honom skulle kunna underlätta för många att delta på möten och i sammanträden.
I Norrbottens 14 kommuner finns det totalt 542 valda kommunfullmäktigeledamöter. Fram till nu har totalt 69 ledamöter - 29 män och 40 kvinnor - lämnat sina uppdrag. Ersättare har kallats in. Det är lika med 12,7 procent av de valda.
Fler män
Det ser ungefär likadant ut i kommunerna. Sett till antalet ledamöter ligger Arjeplog och Älvsbyn i topp. I båda kommunerna har sex av de 31 ledamöterna som valdes in lämnat sina uppdrag. I Boden är det bara fyra av de totalt 49 valda ledamöterna som hoppat av.
Efter valet så var det 294 män och 248 kvinnor som tog plats på fullmäktigestolarna i länet. Avhoppen har gjort att männen ytterligare stärkt sina positioner och nu är det 307 män och 235 kvinnor som sitter och fattar besluten. I procent innebär det 56,6 procent män och 43,4 procent kvinnor.
Ser man till de olika åldersgrupperna är mönstret ännu tydligare. Visserligen var det inte så många, endast 27 stycken i åldersgruppen 18-29 år som valdes in. Men av dessa så har nio stycken, alltså var tredje, slutat. I åldersgruppen 30 till 49 år så har 35 av 187 slutat.
Mer åldersstigna
Åldersgruppen 50 till 64 år är i majoritet i fullmäktige runt om i länet. Där har endast 15 av de 237 (6,3 procent) som valdes lämnat sina platser. Det är också den grupp som stärkt sin ställning bland de förtroendevalda då ersättarna ofta varit i den åldersgruppen och de utgör nu 45,4 procent av alla fullmäktigeledamöter.
Stärkt sin ställning
Inte heller bland den äldsta gruppen, 65 år och äldre, har avhoppen varit lika många som bland de yngre. Av de 90 invalda har tio slutat. Noterbart är också att det är den åldersgrupp som stärkt sin ställning och nu sitter på 97 av de 542 platserna.
- Generellt sett har ledamöterna i fullmäktige blivit mer åldersstigna de senaste åren. Problemet är inte heller att få in unga i politiken, utan att behålla dem som är i gruppen 30 till 50 år, säger Richard Öhrvall och påpekar att det faktiskt är många som säger sig kunna tänka sig att jobba med politik.