Vår lycka och andras lidande

Lycka, vårt individuella ansvar inför andra människors lidande, civilkurage. Brian Palmer ställer svåra frågor som inte har några lätta svar.

ANSVAR FÖR LIDANDET.  "Är det möjligt för oss att ha en privat lycka när vi vet att andra inte har det" frågar Brian Palmer, som tar upp frågor som vårt individuella ansvar inför andra människors lidande i sina kurser vid Uppsala universitet.

ANSVAR FÖR LIDANDET. "Är det möjligt för oss att ha en privat lycka när vi vet att andra inte har det" frågar Brian Palmer, som tar upp frågor som vårt individuella ansvar inför andra människors lidande i sina kurser vid Uppsala universitet.

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå2010-01-28 06:00
Andra människors lidande har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste två veckorna, efter den svåra jordbävning som drabbade Haiti den 12 januari. Brian Palmer tycker att det är mycket bra att människor skänker pengar till olika hjälporganisationer som arbetar på Haiti, det är förmodligen det effektivaste sättet för dem att bidra.Allt mänskligt lidande får dock inte lika mycket uppmärksamhet, trots att det i vissa fall rör sig om lidande som hade kunnat förhindras.- Vi har en Haiti-jordbävning var åttonde dag bara bland barn. Det blir inte lika mycket medial uppmärksamhet kring det och det sker i tystnad, säger Brian Palmer.Medvetenhet om lidandet
Han syftar på uppgifter från Unicef som anger att 25.000 barn dör varje dag, av sjukdomar som hade kunnat förebyggas. Om vi är medvetna om andra människors lidande, hur ska vi då leva? Det är sådana frågor som Brian Palmer tar upp i kurserna han håller på Uppsala universitet där han är gästlektor.- Har vi alla på något sätt plikten att göra allt vi kan för att minska andras lidande och död? Eller är det okej att säga, "nej, jag är inte särskilt intresserad av detta. Jag vill hellre syssla med musik, eller marknadsföra godis till barn eller syssla med att framställa vapen." Vad är vårt ansvar för våra medmänniskor?Hans bildningskurser handlar om lycka, pengar och tid, medborgerligt deltagande i det offentliga samtalet, världens tillstånd och individens ansvar, att leva inför andras lidande. I dag håller han en föreläsning om civilkurage, i samband med den temavecka om människovärde och demokrati som nu pågår i Luleå.Brian Palmer tar upp Sophie Scholl som en förebild. Hon var aktiv i en motståndsgrupp i München under andra världskriget, "Vita rosen", som spred flygblad mot det nazistiska styret. 1943 avslöjades gruppen och Sophie Scholl avrättades, 21 år gammal.- Jag känner så, tänk om Sophie Scholl var beredd att ge allt för att hjälpa andra, då borde jag göra mer än jag gör nu, säger Brian Palmer.Jämlikhet bra för lyckan
I lyckokursen ställs frågor om lyckan i relation till ett tävlingsriktat samhälle med allt större sociala klyftor.- Det finns studier som säger att sociala klyftor är katastrofala för lyckan i samhället, inte bara för de fattiga men även för de rika, som blir allt mer stressade och tävlingsinriktade. Att det är bäst med ett ekonomiskt jämlikt samhälle för att maximera lyckan. Brian Palmer pratar om vikten av inlevelseförmåga och alla människors lika värde.Går samhällsutvecklingen i rätt riktning för att befrämja en sådan utveckling?- Ja och nej. Vi ser en tendens till ökade sociala klyftor i många industriländer just nu, inte minst i Sverige, driven i hög grad av den nuvarande regeringens politik. - Det kan leda till att man börja se ojämlika livsvillkor som ett naturligt faktum. Man börjar se på en lidande människa som om lidandet var hennes naturliga roll i världen. Positivt är förbättrade kommunikationer som gör det lättare för oss att se hur andra människor har det, exempelvis på Haiti.- Det kan leda till en ökad känsla av världsgemenskap och att alla situationer är av betydelse för oss. Att vi bryr oss om andra i mycket högre utsträckning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!