Vår framtid ser grå ut

Framtiden i norra Sverige ser i bästa fall grå ut.  Fast då krävs det att både Norrbottniabanan och Pajalas gruvor blir mer än pappersprodukter.

KOMMUNSAMMANSLAGNING. "En diskussion om ett frivilligt samgående mellan kommunerna borde inledas. Det sämsta som kan hända är att kommunerna blir så svaga att de inte kan klara sina uppgifter", säger förre statsminister Göran Persson, idag ordförande för Sveaskog.

KOMMUNSAMMANSLAGNING. "En diskussion om ett frivilligt samgående mellan kommunerna borde inledas. Det sämsta som kan hända är att kommunerna blir så svaga att de inte kan klara sina uppgifter", säger förre statsminister Göran Persson, idag ordförande för Sveaskog.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2009-11-25 06:00
Om man ska tro på konsultföretaget WSP Analys & Strategi är det inte någon direkt ljus framtid som väntar i Norrbotten - i alla fall när det gäller viktiga saker som befolknings- och sysselsättningsutveckling.Två olika framtidsbilder presenterades på måndagens konferens i Luleå - dels ett basscenario som bygger på den långtidsutredning som presenterades 2008 och dels ett alternativt scenario som skulle kunna inträffa om det mesta går Norrbottens väg de närmaste årtiondena.Inga mirakel
Enligt det första alternativet kommer länets befolkning att minska med 700 personer per år fram till 2030. Under samma tid minskar sysselsättningen med 800 jobb per år. Enbart Luleå och dess närområde vid kusten kommer att ha en befolkningstillväxt, fast på övriga länets bekostnad.Scenario två är inte mycket bättre men om alla pilar pekar uppåt så skulle en liten (+ 100 personer per år) befolkningsökning vara möjlig de närmaste 22 åren. Fast WSP tror inte att det går att utföra några mirakel när det gäller jobben. Minus 700 per år lär det bli även i det mer rosenskimrande scenariot.Enligt rapporten krävs också satsningar på stora starka regioner för att någon utveckling ska kunna ske.Ett av eftermiddagens seminarier handlade om äldrevården i framtiden. Det var Peter Majanen från analysföretaget Quattroporte som målade upp en bild av både stora problem och fantastiska möjligheter.- En 65-åring är inte likadan i dag som för 30 år sedan. De nya generationerna som uppnår pensionsåldern förväntar sig mer och mer äldreomsorg och de identifierar sig mer med Keith Richards än Alf Svensson, säger han.Framtidens äldre vill leva ett mer varierat liv med resor, nöjen och andra upplevelser och många är negativa till dagens äldrevård.Samgående
Förre statsminister Göran Persson var en av föreläsarna och han gjorde tummen ned för större regioner och menade att man borde diskutera de små kommunernas problem.- En diskussion om ett frivilligt samgående mellan kommunerna borde inledas. Det sämsta som kan hända är att kommunerna blir så svaga att de inte kan klara sina uppgifter, säger Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om