Var emot folkomröstningen – så tänker S och M kampanja

Motståndarna till folkomröstningen väljer olika vägar. Moderaterna planerar ingen kampanj alls medan Socialdemokraterna vill sprida fakta.

"Skolstrukturen behöver följa Luleås utveckling" säger kommunalrådet Lenita Ericson (S) om partiets argumentation inför folkomröstningen.

"Skolstrukturen behöver följa Luleås utveckling" säger kommunalrådet Lenita Ericson (S) om partiets argumentation inför folkomröstningen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2020-09-09 05:00

Om två månader, söndagen den 8 november, hålls folkomröstningen om Luleås skolstruktur. Socialdemokraterna och Moderaterna röstade båda för att inte genomföra en folkomröstning när kommunfullmäktige tog upp ärendet i juni, men förlorade. Nu väljer partierna olika vägar inför folkomröstningen. 

Moderaterna har inte diskuterat något slags agerande inför folkomröstningen.

– Det har vi inte diskuterat. Jag tycker det är jättekonstigt om vi som politiskt parti agerar i en folkomröstning. Vår arena är kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och nämnder, det är där vi behandlat den här frågan. Folkomröstningen är Luleåbornas viljeyttring, jag har svårt att se att ett politiskt parti ska vara med där, säger oppositionskommunalrådet Anders Josefsson (M).

Vilket av alternativen förordar Moderaterna?

– Vi vill inte ha någon folkomröstning över huvud taget, vi tycker att frågan är avgjord men när det nu genomförs en folkomröstning så är det rimligt att det finns två konstruktiva förslag som ställs mot varandra.

– Folkomröstningar ska inte användas för att riva upp redan fattade och delvis genomförda beslut, vi tycker att man ska använda folkomröstningar för framåtsyftande beslut, säger Anders Josefsson.

Socialdemokraterna tänker satsa på att sprida fakta om skolan men hur partiet ska agera inför folkomröstningen är inte klart än, enligt kommunalrådet.

– Vi har ingen färdig strategi kring det i dag, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Ska Socialdemokraterna driva kampanj?

– Det vi tycker är viktigt att Luleåborna ska ha så mycket fakta som möjligt kring frågan, det kommer vi göra vårt bästa för att det ska finnas. Det är många aspekter att ta hänsyn till. 

– Vi ser att skolstrukturen behöver följa Luleås utveckling. Vi ska försöka beskriva en skolstruktur som behöver kunna förändras över tid, det är svårt att ha en fast skolstruktur. Den principen tycker vi är viktig att beskriva. Vi behöver också beskriva vad det är för orosmoln vi ser i framtiden som vi vill möta på ett klokt sätt. Vi vill beskriva problemen vi ser i framtiden, kring lärarbristen till exempel, säger Lenita Ericson.

Vilket alternativ förordar ni?

– Varje medborgare behöver själv ta ställning, vi kommer att göra vårt bästa för att beskriva hur vi vill tackla problemen vi ser framför oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!