Tiden från första kontakt till att beslut om bygglov fattas i en kommun beror på ett antal faktorer. Om kunden inte har lämnat in kompletta handlingar och får ett föreläggande om kompletteringar tar det längre tid, berättar Christer Andersson, bygglovschef i Luleå kommun.
– Kunden får ett antal påminnelser, men det kan i enstaka fall ta så lång tid att få in dem att vi avskriver ärendet. Det är inte särskilt vanligt, men det händer några gånger per år, säger han.
Kommunerna har tre veckor på sig att begära kompletteringarna.
Tiden från att kompletta handlingar är inlämnade till att beslut fattas kan också variera. I Norrbotten låg handläggningstiden för bygglov under 2020 vanligtvis någonstans mellan tre och sex veckor. I Luleå kommun tog den i genomsnitt 3,9 veckor. En del ärenden har en kort process, menar Christer Andersson.
– Villor och tillbyggnader inom detaljplanerat område går fort. De besluten sker på delegation förutsatt att ansökan är planenlig.
Om det däremot är någonting som avviker, att den sökande exempelvis vill bygga för högt eller för nära grannen, så kan det ta längre tid.
Vissa ärenden som går via nämnden, i Luleås fall Miljö- och byggnadsnämnden, och som saknar tillräcklig eller rätt information kan också ta längre tid.
– Om vi redovisar ett ärende för nämnden och de finner otydligheter så kan vi får det återremitterat för komplettering. Det kan vara att vi föreslagit någonting som nämnden har en annan syn på.
Ett traditionellt bygglovsärende ska vara handlagt och klart, från kompletta handlingar till beslut, inom tio veckor. Om tiden överskrids reduceras bygglovsavgiften för den sökande, berättar Christer Andersson.
– För varje vecka man överskrider tio veckor får den sökande tillbaka 20 procent av bygglovsavgiften. Men det är inte särskilt ofta det förekommer, säger han.
För särskilt komplicerade ärenden gäller 20 veckor, men då måste kunden informeras.
Nämnden sammanträder ett antal gånger per år, hur ofta varierar från kommun till kommun. I Luleå sammanträder den generellt en gång i månaden, men under högsäsongen från och med april sammanträder den två gånger i månaden för att minska handläggningstiden.
Efter nämndens beslut, som kungörs några dagar efter sammanträderna, publiceras bygglovet i Post- och inrikestidningen. Sedan följer tre veckors besvärstid.
– Alla beslut som en kommun tar i bygglovsprocessen går att överklaga, säger Christer Andersson.
Hela processen, från första kontakt till bygglovet vunnit laga kraft, kan alltså i värsta fall ta månader.
– Är det någonting vi verkligen strävar efter så är det att minska ledtider och handläggningstider så mycket det går. Vi kämpar hårt för det. Det är en viktig samhällsservice som måste upprätthållas. Vi vill medverka till att medborgare och näringsliv får bygga när de vill.
Han menar att bygglovsprocessen är viktig för att tillgodose allmänna och enskilda intressen och att myndigheten bör sträva efter att vara så tydlig som möjligt.
– Om man inte har förstått bygglovet, eller att man ens ska söka det, så kan man drabbas av ett tillsynsärende. Då ska ett tillsynsbeslut tas. Men vår samhällsservice går ut på att informera och hjälpa medborgarna och näringslivet att bygga rätt från början, säger Christer Andersson.