Det har väl inte undgått någon att Socialdemokraterna lovade att avskaffa de delade turerna inom omsorgen i Luleå. Det har heller undgått någon att de ännu finns kvar.
– Det måste vara ett av de största sveken inom kommunpolitiken i Luleå, sade Thomas Olofsson, FP.
Skälet till debatten var en interpellation från Rättvisepartiet. Partiet undrade bland annat hur många omsorgsboenden som nu avskaffat delade turer. Svaret är 3 av 23. Enligt kommunens plan får de sista boendena vänta till hösten 2015.
– Det är långt långt ifrån att klara det, sade Jonas Brännberg, RS.
Partiet menar att det krävs pengar och har ett förslag på var de pengarna ska hittas. Övrig opposition håller med om att krävs pengar för att lyckas.
– Man måste tillföra pengar. Men Socialdemokraterna satsar ju hellre på annat, sade Olofsson.
– Det är ett svek. Och ett straff för att personalen fått heltid, sade Annette Asplund, KD.
Kommunledningen medger problemet men vidhåller att de är på rätt väg.
– Det är segt och det tar tid. Men det bästa är att vi får fortsätta det arbetet, sade Margareta Bladfors Eriksson, ordförande i socialnämnden.
Rättvisepartiets interpellation om kommande rivningar av sex bostadshus i Svartöstaden vållade också debatt. Som Kuriren berättat på måndagen ligger de sex husen i områden som inte är avsedda för bostäder.
– Men de behöver inte rivas för det. Och planen är från 1986 och kan ändras, verkligheten har förändrats, sade Brännberg.
Men tekniska nämndens ordförande Lenita Ericson vidhöll att husen ska rivas på sikt.
– Det finns inga skäl att ändra detaljplanen. Och bostadsbristen i Luleå är enorm. Långt långt större än vad som gäller här, sade hon om de lägenheter som försvinner när husen rivs.
Hon fick stöd av Göran Öhman, ordförande i miljönämnden som kallade RS:s interpellation för "välfläsk".
– Rivningarna är ingen katastrof för Svartöstaden. Och blir det en ändring av planen kan fler hus bli rivna. Industrin går före, sade Öhman.
Kommunledningen undgick dock kritik från den övriga oppositionen för rivningarna med undantag av Annika Eriksson, MP, som stödjer RS i frågan. Thomas Olofsson, FP, vill dock se en utredning av om planen kan ändras och husen räddas.