Välstämd Spelmansstämma på Hägnan

Den årliga spelmansstämman hålls under helgen ute på Hägnan i Luleå. Sköna toner och strålande sol lockade folk i massor under lördagen.

Anders Hellström hälsar publiken välkommen och presenterar dagens första låt.

Anders Hellström hälsar publiken välkommen och presenterar dagens första låt.

Foto: Filip Öhman

Luleå2018-06-16 13:46

Det var en underbar dag för att besöka Spelmansstämman ute på Hägnan i lördags. Något som märktes på publiken, för där var det folk i hundratal. Det spelades musik lite här och var innan allspelet skulle dra igång klockan 12.00. Nästan vart man än förde stegen så sprang man på någon som satt med ett dragspel, en fiol, eller en nyckelharpa och delade med sig av musiken till sin omgivning.

En som var både spelsugen och på glatt humör var Mia Strömberg som spelat nyckelharpa sedan millennieskiftet.

– Stämman startade egentligen redan igår kväll med konsert i kyrkan, men själv var jag på studentkalas så jag kunde inte komma igår, säger Mia Strömberg.

Att hon missade stämmans första konsert igår tar hon dock igen idag då planerna är att spela för fullt ända in på småtimmarna.

– När man inte spelar på scenen här så är det spelande uppe i gillestugan där de har danslokal, så där blir det att spela till väldigt sent ikväll, säger Mia Strömberg.

Spelstämman lockade inte bara mycket publik i år utan också en massa spelmän och spelkvinnor. Dels från Luleå, Piteå och Boden, men även mer långväga besökare var där för att spela musik. Elva personer kom med buss från Umeå och Vännäs. Andra kom från Sorsele, från Skellefteå och till och med några från Norge. När klockan sedan slog 12 så radade de alla upp sig på och bredvid scenen för att ledas i allspel av Anders Hellström. Den tystnad som för några minuter hade lagt sig över området bröts och ljuva toner spreds åter över Hägnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om