Valsedel hamnade fel - plockades upp ur urnan
En valförrättare i Luleå öppnade valurnan och plockade bort ett kuvert. Det hände i söndags när han upptäckte att väljaren inte var svensk medborgare.- Hon hade inte rätt att rösta i riksdagsvalet, jag kom på det precis när valkuvertet släpptes ned i urnan. Jag såg var den hamnade och tog upp den.
Saknade rätt att rösta
Hon prickades av i röstlängden och sedan tog valförrättarna emot hennes tre kuvert. De lades i respektive urna. Då reagerade en av valförrättarna.
- Jag kom på att kvinnan inte hade rätt att rösta i riksdagsvalet. Eftersom jag såg var kuvertet hamnade öppnade jag valurnan och tog bort kuvertet.
Hade du rätt att göra det?
- Jo, jag var tvungen att ta upp hennes valsedel eftersom hon inte hade rösträtt i riksdagsvalet. Sunt förnuft säger väl att jag gjorde rätt.
På Valmyndigheten i Stockholm har man en annan syn på händelsen. Britt-Marie Grundström är jurist med lång erfarenhet när det gäller val.
- Valurnorna får inte öppnas så länge valet pågår. Visserligen är de inte förslutna men de anses ändå låsta. Tanken är att urnorna ska vara stängda ända till dess att valet är avslutat. Då får de öppnas och röstsedlarna kan börja räknas på en gång.
Har du hört talas om något liknande fall, att valförrättare öppnat en urna och tagit ut ett valkuvert?
- Nej, aldrig och jag har ändå arbetat med val sedan början av 1980-talet, säger Grundström.
Vad ska en valförrättare göra om han eller hon upptäcker att en valsedel hamnat fel?
- De ska göra en anteckning i röstlängden. Det är inget konstigt med det, den mänskliga faktorn kan ställa till en del saker.
Färgen räknas inte
Britt-Marie Grundström säger att det vanligaste felet är att kuvert från de tre olika valen av misstag hamnar i fel urna.
- I sådana fall räknas inte färgen, valsedeln blir giltig även om den hamnat fel.
Hur ser du på det som hände i Luleå?
- Valförrättaren säger att han såg var valkuvertet hamnade och man får väl tro honom. Men om någon anser att ett fel är begånget så får väl den personen överklaga valet. I det här fallet togs ändå felet bort så det påverkade ändå inte valet, säger Grundström.
Sten Wallo är ordförande i Luleå kommuns valnämnd. Han känner inte till det aktuella fallet men säger så här:
- Helt klart gjorde valförrättaren fel och jag förstår inte hur det kunde ske. Vi har kurser för alla valförrättare där de får lära sig de regler som gäller för valet. Och där ingår att valurnan inte får öppnas under pågående val. Det är väl en självklarhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!