Välkommet trendbrott

I årets ansökningsomgång till gymnasieskolan i Fyrkanten märks i år en liten ökning av antalet killar som söker till vård- och omsorgsprogrammen. Ett trendbrott som kan betyda mycket för ett yrkesområde som ropar efter arbetskraft.

BRA JOBB. ”Vårdjobbet är varierat, man får träffa och hjälpa människor och ingen dag är den andra lik”, säger de här blivande undersköterskorna, Alexander Wikström till höger, Jonathan Brihem och Ellen Isaksson.  Foto: eija dunder

BRA JOBB. ”Vårdjobbet är varierat, man får träffa och hjälpa människor och ingen dag är den andra lik”, säger de här blivande undersköterskorna, Alexander Wikström till höger, Jonathan Brihem och Ellen Isaksson. Foto: eija dunder

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-04-20 06:00

- Jobb direkt efter utbildningen lockar, säger en av de sökande, Alexander Wikström på Björkskatan i Luleå.

Alexander och klasskamraten Jonathan Brihem är två av tio sökande killar som bägge har vård och omsorg som förstahandsval. De ser valet av denna utbildning som en snabb väg till arbete direkt och även som en väg till högre studier om man vill.

- Man kan jobba ett tag och sen kanske läsa vidare till sjuksköterska eller läkare, säger Alexander som har en syster som går läkarlinjen.

Inga problem
- Jag har alltid tyckt att det verkar vara så intressant att vara ambulanssjukvårdare, säger Jonathan.

Att de valt en utbildning där annars tjejer dominerar helt har de inga problem med.

-  Nej, inte alls. Visst, många killar väljer ju typ byggprogrammet eller så, säger Alexander som först hade tänkt söka till något program med ekonomi och handel, men han tänkte om.

Grabbarnas kompis Ellen Isaksson, även hon elev på Björkskataskolan, har också valt vård och omsorg, hon applåderar killarnas val:

- Det är ju bra, det behövs ju att det kommer in flera killar där, det är ju helt naturligt att det ska vara så, säger hon.

Certifieras
En som också glädjer sig åt att sökande till denna utbildning ökar, bland unga i allmänhet men killar i synnerhet, är Pia Elmgren. Gammal skolchef i Boden men som i flera år arbetat med projekt vårdcollage som gäller Fyrkantenkommunerna samt även Kalix och Haparanda:

- Vad som gör denna ökning av manliga sökande vet jag faktiskt inte, men det är glädjande. Pojkarna kanske börjat förstå att det här är ett yrke där de kan få jobb, säger Elmgren som inflikar att det råder brist på arbetskraft i undersköterskebranschen.

Vård och omsorgscollege-projektet som Pia Elmgren är med och arbetar fram förutsättningarna för, kommer att betyda att man kvalitetssäkrar utbildningarna, även de eftergymnasiala och i fortbildning bland yrkesverksamma. En certifiering, som ges av Vård- och omsorgscollegeföreningen och dess nationella råd, ger en statushöjning, menar hon.

- I sommar blir vi intervjuade och har vi fått en certifiering nu till hösten så kan den omfatta de nya eleverna på vårdutbildningarna, säger Pia Elmgren.

Fotnot: I projektet Vård- och omsorgscollege samarbetar utbildare, arbetsgivare och fackliga organisationer samt landstinget och universitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!