Välkänd Luleåprofil har gått ur tiden

Luleåföretagaren Jan Hansson har hastigt avlidit 81 år gammal.
För många Luleåbor var han synonymt med mobiltelefoner för andra var han en mentor och förebild.
– Man kan prata oändligt om hans godhjärtenhet, säger vännen Sten-Håkan Lejon.

2016 sålde Jan Hansson, då 73, verksamheten på Kungsgatan i Luleå.

2016 sålde Jan Hansson, då 73, verksamheten på Kungsgatan i Luleå.

Foto: Anders Köjs

Luleå2024-12-19 19:00

Jan Hansson föddes 1943 i Gällivare men flyttade till Luleå efter avslutad yrkesskola, där han utbildade sig till elektriker.

I Luleå träffade han sin blivande hustru, Ebon och tillsammans flyttade de in huset på Kungsgatan 40, där han 1973 startade sitt företag, Jan Hansson Försäljnings AB.

Då var det främst instrument till byggsektorn som fanns i sortimentet. Ganska snabbt bytte han fokus till att satsa på mobiltelefoner. Av en ren slump, har han tidigare berättat.

En slump som blev ett lyckokast. 

För många Luleåbor var Jan Hansson synonymt med mobiltelefoner. Han fick vara med under mobiltelefonins evolution från 1980-talets fordonsmonterade telefoner, via tegelstenar som bars med väska på axeln och som dessutom ”bara” gick att ringa med, till dagens tunna och lätta enheter, där samtalsfunktionen nästan är sekundär. 

Även om det var i företagandet som han trivdes allra bäst låg kulturen honom mycket varmt om hjärtat. 

Ett år innan invigningen skänkte han en Steinwayflygel till Kulturens hus. Flygeln hämtades i Hamburg av en delegation från Luleå.

I en intervju i Norrbottens-Kuriren 2005 berättar han om hur planen kom till. Från början var det tänkt att 100 företagare skulle gå samman och skänka 10 000 kronor var men det blev för mycket arbete med det administrativa och idén skrotades. 

Men Kulturens hus fick sin flygel. 

Året efter, 2006, var första året som årets Luleåbo skulle utses av Norrbottens-Kurirens läsare. En av de nominerade var Jan Hansson som även röstades fram som vinnare. En utmärkelse som gjorde honom både rörd och stolt.

I en intervju i anslutning till utnämningen pratar han om att lämna företaget om ett år. De låga siffrorna i personnumret, som han själv uttryckte det, talade för det.

undefined
Jan Hansson och Sten-Håkan Lejon.

Men det skulle dröja ytterligare tio år innan han 2016 sålde verksamheten. Då var han 73 år gammal och hade varit egenföretagare i över 40 år.

Den som kom att ta över var ingen främling utifrån utan trotjänaren Sten-Håkan Lejon som tillsammans med ett företag från Piteå tog över ruljangsen.

Han hade varit i företaget i drygt 20 år. Redan som 17-åring kom han för att göra praktik under gymnasiet. Sedan blev han kvar.

Numera driver han bolaget i egen regi men med ett tydligt arv.

– Han var min mentor och lärde mig fruktansvärt mycket. Han var en väldigt duktig företagare, säger Sten-Håkan Lejon.

Jan Hansson var under många år även engagerad i Lions och sålde en betydande mängd lotter till hjälpverksamheten. Han hade sin egen säljteknik som kan förklara framgången.

– När en kund kom in gick han fram och sade: "Hej min herre, jag vet att du har ett gott hjärta. Jag blir lika glad om du köper ett eller två block", berättar Sten-Håkan och skrattar över minnet.

– Det var inte frågan om en eller två lotter, utan block, minns han.

Sedan åkte näven fram. Ännu en affär var klar och en faktura skickades – från Lions denna gång.

– Man kan prata oändligt om hans godhjärtenhet, säger Sten-Håkan Lejon.

Genom åren hann det bli många affärer i det gula huset på Kungsgatan.

Men som sagt – det började med mätinstrument. Och under många år stod det gula stativet med det orange mätinstrumentet kvar utanför butiken.

Ett klassiskt landmärke och kanske även ett riktmärke som nu, liksom en av Luleås företagarprofiler, är borta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!