Välfärdsfrågorna valets viktigaste
Det är välfärdsfrågorna som kommer att avgöra valet. Det menar statsvetaren Simon Matti. - Det är en klar skillnad mellan de två blocken när det gäller vad som ska ingå och hur mycket välfärden ska få kosta, säger Matti.
Simon Matti.
Foto: Håkan Gidlöw
Nuförtiden presenteras nya opinionsundersökningar i tid och otid och ju närmare vi kommer valsöndagen desto mer frekventa verkar de bli. - Det kan bli för mycket av det goda, menar Matti. Det är ju meningen att undersökningarna ska spegla folkopinionen men inte att den ska styra hur folk ska rösta. - I en del länder har man förbjudit opinionsundersökningar ett par veckor innan valen för att undvika det här problemet. Matti menar att det i år varit extra många mätningar och att media haft en förmåga att fokusera sin bevakning på dem i stället för att rapportera och informera om partiernas politik - Politikerna får också ägna mycket tid åt att kommentera opinionsundersökningarna. De tar fokus från valfrågorna. Kvitto
Å andra sidan tycker Matti att det är intressant att se hur opinionen svänger. Dessutom får partierna ett kvitto på om de har satsat på rätt frågor och om de har nått ut till väljarna. Pensionärernas missnöje över den skattemässiga särbehandling de har utsatts för av alliansen har flammat högt de senaste åren men under de senaste veckorna har har partierna i båda blocken turats om att lova att återställa jämvikten mellan löntagare och pensionär. Frågan om löftena har tillfredsställt de äldre eller om de blir den grupp som kommer att avgöra valet? Simon Matti tror inte på ett pensionärsuppror. - Pensionärerna är en stor grupp som det är viktigt att inte få emot sig men det är också en grupp som bestämmer sig tidigt och sällan byter parti. Förstagångsväljarna är många den här gången och de är en grupp som partierna har möjlighet att påverka. - De unga bestämmer sig mycket senare, i stor utsträckning under den sista veckan innan valet. Samtidigt är förstagångsväljare och unga ingen homogen grupp utan de sprider sina röster på alla partier som andra väljargrupper. Personligen tycker Matti att det är för mycket fokus på riksdagsvalet. Han tycker att både partierna och media är dåliga på att lyfta de lokala frågorna och att både kommunal- och landstingsvalet hamnat i skuggan. - Det som verkligen berör människorna avgörs ju i kommunhusen, till exempel skolfrågorna. Vågmästare?
Ställningen mellan de två politiska blocken är jämn i de opinionsundersökningar som presenterats under augusti. Det skiljer någon eller några procentenheter mellan dem. Det är upplagt för ett jämnt och spännande val. Samtidigt ligger Sverigedemokraterna och pendlar runt fyraprocentsspärren och om de kommer in fruktar många att de ska ges en vågmästarroll. Simon Matti tror inte att partiets opinionssiffror berättar hela sanningen. - De är ju ett udda parti i svensk politik och anses inte rumsrena och därför kan man anta att fler väljare kommer att lägga sin röst på dem när de står ensamma bakom skynket i vallokalen än när de blir intervjuade för en opinionsmätning. De etablerade politiska partierna har ju meddelat att de inte tänker ta hjälp av SD för att uppnå majoritet och då kan det i stället bli förhandlingar om att bilda en blocköverskridande regering. Något nyval tror Matti inte på. - Även om vi i dag har två block som ser ut att vara stabila och stå en bit i från varandra så tror jag att man väljer att hitta en lösning om en sådan situation skulle uppstå. Det kan till exempel öppna för en mittenregering, tror Matti. När partierna bjuder in till torgmöten, demonstrationer och andra traditionella möten är det numera inte många åhörare som dyker upp. - Det är inte riktigt grejen bland folk längre och inte de bästa sätten att nå väljare. Samtidigt är de inslag som jag inte tycker att man ska ta bort. De levandegör politiken. Allt ska inte flyttas till nätet. Två partier
Det spekuleras om att den här valrörelsens tydliga blockbildning på sikt skulle kunna leda till att flera partier utplånas och att Sverige får ett tvåpartisystem som i USA. - Vi skulle kunna få ett parti lite till vänster och ett annat lite till höger om mitten men jag tror inte att det är en utveckling som partierna själva kommer att driva. Dessutom tror jag att väljarna är ganska nöjda med att ha de alternativ som finns i dag. Söndag den 19 september ska svenska folket avgöra hur landet ska styras de närmaste fyra åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!