Valet är enkelt - Birgitta eller Bodil?

En Socialdemokrat som Birgitta Johansson Norberg eller en partipolitiskt obunden som Bodil Riström.Så ser valmöjligheterna ut i Råneå församling sedan länge.

BODIL ELLER BIRGITTA. Bodil Riström, Posk, och Birgitta Johansson Norberg representerar Posk och Socialdemokraterna, de enda grupperingar som går att välja emellan i Råneå församling.

BODIL ELLER BIRGITTA. Bodil Riström, Posk, och Birgitta Johansson Norberg representerar Posk och Socialdemokraterna, de enda grupperingar som går att välja emellan i Råneå församling.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-09-09 06:17

Valet till kyrkofullmäktige i Råneå är enkelt. Antingen kan man rösta på Socialdemokraterna eller på Posk, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. Så har det sett ut sedan kyrkovalet 2005.

– Partipolitik har inget i kyrkan att göra, säger Bodil Riström som är ledamot av kyrkorådet.

Socialdemokraten Birgitta Johansson Norberg invänder. Hennes partitillhörigheten är en garant för vilka värderingar hon företräder.

– Vi har en gemensam värdegrund, säger Birgitta Johansson Norberg som varit aktiv i kyrkopolitiken i mer än 25 år.

Den kristna tron är värdegrunden för Posks kandidater förklarar Bodil Riström och lyfter fram att mer än hälften av Posks kandidater är kyrkvärdar. Ingen av dem kan peka på någon särskild fråga som varit så att säga partiskiljande i kyrkofullmäktige under den senaste perioden.

– På nationell nivå ser du klara skiljelinjer mellan nomineringsgrupperna, där ser man vilka grupper som inte gillar kvinnliga präster, säger Birgitta Johansson Norberg.

Vid kyrkovalet 2009 röstade 17,6 procent i valet till kyrkofullmäktige i Råneå.

Innebär det ett problem för legitimiteten att så få röstar?

– Javisst är det så, säger Bodil Riström.

Människor borde intressera sig mera för kyrkovalet anser de båda. Genom att rösta kan man påverka hur kyrkoavgiften används.

– Visa intresse för vad som sker med dina pengar. Kom och se vad vi gör i kyrkan, säger Bodil Riström.

– Jag är nog mer burdus. Vill du att kyrkan ska stå kvar? säger Birgitta Johansson Norberg och påpekar att många tar kyrkans existens och verksamhet för given.

Råneå församling har en bred verksamhet, som även människor utanför Svenska kyrkan kan ta del av.

– Än så länge så behöver inte Svenska kyrkan stå och pricka av vilka som är medlemmar när vi har våra aktiviteter, säger Birgitta Johansson Norberg.

– Tunnas det ut mer och mer blir det att vi också får fundera, hur finansierar vi till sist vår verksamhet, fortsätter Birgitta Johansson Norberg.

2011 beslutade Moderaterna att inte längre ställa upp i kyrkovalet under egen partibeteckning.

Hur länge kommer Socialdemokraterna som parti att ställa upp i kyrkovalet?

– Så länge det går att få ihop folk. Jag är mer rädd att vi kommer att ätas upp av en närliggande församling. Det finns en gräns för hur små vi kan bli, säger Birgitta Johansson Norberg.

Bodil Riström delar oron för församlingens överlevnad som självständig enhet.

– Så länge vi är starka tror jag vi får vara kvar. Visst är det så att ekonomin blir väldigt avgörande. Kanske slutar det med att det bara är en enda församling i Luleå, säger Bodil Riström.

Med en grånande skara kyrkopolitiker är det inte otroligt att det bara kommer att finnas en enda nomineringsgrupp att rösta på i Råneå vid nästa kyrkoval.

– Jag är övertygad om det. Vi var snubblande nära den här gången, säger Bodil Riström.

– Det handlar om hur partiet centralt ser på det här, säger Birgitta Johansson Norberg.

501 giltiga röster lämnades vid valet 2009 till kyrkofullmäktige i Råneå.

Valdeltagandet låg på 17,9 procent.

Posk, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan fick 58,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna fick 41,5 procent.

Vid kyrkovalet 2005 var valdeltagandet 15,9 procent. Posk fick 53,5 procent och Socialdemokraterna 46,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!