Det säger Luleås högsta skolpolitiker Ingrid Norberg dagen efter Norrbottens-Kurirens avslöjande.
Det var i slutet av förra veckan som skolledningen för Luleås gymnasieskola larmades om en sluten Facebooksida som anklagas för att ha innehållit kvinnofientliga kommentarer och bilder.
Bakom sidan står ett sällskap av ett 10-tal gymnasister som valt att kalla sig "våldtäktsligan".
Flickor kränktes av ligan
Händelsen har fått skolledningen att agera. Gymnasiechef Eva Lindbäck betecknar det inträffade som "kränkande behandling i digitala medier".
Under de senaste dagarna ha elever kallats in till respektive rektor och skolan har försökt att kartlägga exakt hur många personer som är inblandade i "ligan".
Norrbottens-Kuriren har under de senaste dagarna varit i kontakt med flera flickor från gymnasiebyn som uppger att de känner sig kränkta över att bli namngivna och bedömda på den uppmärksammade Facebooksidan. Flickorna är rädda för repressalier och vill därför inte medverka i tidningen.
Polisen har försökt att granska sidan som numera är nedlagd. Studenterna är inte misstänkta till något brott. De har inte kunnat ge någon förklaring till varför de valde att kalla sig "våldtäktsligan".
"Det här är skolans ansvar"
Ordförande i barn och utbildningsnämnden, Ingrid Norberg, uppger att hon informerades om händelsen under torsdagen.
– Jag kan tycka att vi i Luleå har varit förskonade från kränkningar av det här slaget. Men vi vet att sånt här förekommer lite varstans runt om i landet.
Vad var din spontana reaktion när du fick höra talas om "våldtäktsligan"?
– Jag blev upprörd och på samma gång beklämd. Ingen av våra gymnasieelever i Luleå ska behöva bli kränkt på det här viset. Det är på tok för enkelt att kränka någon via de sociala medierna. Man kan göra det utan att riskera att se någon i ögonen.
Vad tänker du om de inblandade eleverna?
– Jag vet inte mycket mer än vad som stått i Kuriren. Jag tycker att det är bra att de ångrar sig, men man borde tänka sig för vad man gör innan man gör något sådant här.
Tror du att det finns fler sidor av det här slaget i Luleå?
- Det vågar jag inte svara på. Det vet jag inte.
Vilket ansvar har skolan för det inträffade?
– Det är klart att skolan har ett ansvar oavsett om det här sker på fritiden eller i skolan. Som elev påverkas du av vad som skrivs om dig på de sociala medierna. Jag kommer personligen se till att skolan initierar sitt värdegrundsarbete ytterligare. I det arbetet ingår hur vi beter oss på de sociala medierna. Det här arbetet får aldrig stanna av.