Rektorns varning till föräldrarna om Squid game

Traditionella skolgårdslekar som slutar med död. Så ser många scener i Netflix-serien Squid game ut.
Nu har Luleås skolor märkt att eleverna uppvisar en stor fascination för våldsscenerna.
– Vi var tvungna att göra någonting, säger Fredrik Johansson, rektor på Furuparksskolan

Heidi Alaluusua och Fredrik Johansson på Furuparksskolan i Luleå tar krafttag mot lekar inspirerade av den våldsamma serien Squid game

Heidi Alaluusua och Fredrik Johansson på Furuparksskolan i Luleå tar krafttag mot lekar inspirerade av den våldsamma serien Squid game

Foto: Alice Josephson

Luleå2025-02-15 07:00

Ett bi landar på en kvinnas hals och hon försöker vifta bort det med händerna. Då skjuts hon ihjäl ovanifrån. Blodet sprutar och hennes blick blir tom innan hon faller ihop död. 

Detta är hämtat från en scen i Netflix-serien Squid game, där deltagarna leker barnleken 1, 2, 3 ost. Skillnaden mot den traditionella barnleken är att man dödas i stället för att åka ut, vilket är premissen för de flesta scener i Netflix-serien Squid game.

När socialpedagogen Heidi Alaluusua på Furuparksskolan i Luleå märkte hur barnen talade imponerat om serien och låtsades skjuta varandra under leken 1, 2, 3 ost slog hon larm till rektorn.

– Det har varit så stort bland barnen, dels eftersom serien har 16-års gräns vilket gör det spännande för dem. Sedan marknadsförs serien och tillhörande spel intensivt på sociala medier. Även om barnen inte själva sett serien ser de utdrag från den och relaterat innehåll i flödena, säger hon.

undefined
Skolgården på Furuparksskolan i Luleå

När rektorn Fredrik Johansson fick höra om Heidi Alalussuas upplevelser ansåg han att det var bäst att agera och skicka en uppmaning till föräldrarna om att inte låta barnen se serien.

– Vi var tvungna att göra någonting. Vi vill gärna ha en öppen och rak kommunikation med dem, säger han.

Vad har ni fått för respons?

– Inget negativt alls. Det är ingen som känt att vi lägger oss i saker som vi inte bör. Jag vet inte om kritiker vågar möta oss, de kanske finns men låter bli att säga något.

Enligt Heidi Alaluusua har serien en negativ inverkan på barnen på flera sätt, bland annat romantiseras droger.

– Det finns framför allt en karaktär som tar mycket droger och uppfattas som cool av många barn. Sinsemellan säger de saker som "Han tar Squid game-piller" eller "Han tar medicin", då har vi behövt ta en diskussion med barnen och förklara vad droger är.

Heidi Alaluusua menar även att många mår dåligt av våldet i serien.

– Barnen får mardrömmar och blir oroliga, det här extrema våldet påverkar dem.

Både Fredrik Johansson och Heidi Alaluusua menar att höra av sig till föräldrarna gett effekt. Barnen tycker inte längre att det är lika spännande med lekar hämtade från serien.

– Jag märker på barnen att de har pratat om det hemma. Då har vi lyckats med utskicket eftersom vi har skapat en diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!