Kallax intresseförening, som i många år anordnat en majbrasa i byn, kommer troligen att ställa in sin majbrasa.
– De nya reglerna och svårigheter att få hjälp med majbrasan gör att vi nog ställer in i år. Vi har haft en i byn i många år och aldrig sökt tillstånd för det. Det blir nog korvgrillning utan majbrasa i år, säger Viktor Eriksson i Kallax intresseförening
Friluftsmuseet Hägnan kommer dock att anordna en majbrasa för allmänheten.
– Vi lämnade in en dispensansökan i går. Vi följer de regler som gäller. Vi brukar ha mellan 500 och 1 200 personer på vår majbrasa, säger Hanna Ringbjer, chef för Hägnan.
EU:s nya avfallsdirektiv började gälla vid årsskiftet. Principen är att allt som går ska återanvändas, även trädgårdsavfall. Det ska komposteras på plats och/eller transporteras till återanvändning.
Det är Naturvårdsverket som tolkat de nya direktiven för svenska förhållanden.
Villaägarna är upprörda över Naturvårdsverkets tolkningar.
– Trädgårdsavfallet är villaägarens egendom och vi bör då få använda det som vi vill. Vi kräver att Naturvårdsverkets tolkning av EU-direktivet omprövas. Kommunerna kan, som till exempel Nordmalings kommun gjort, ge allmän dispens, säger Mikael Larsson, ordförande för Villaägarna i Luleå.
– Det kostar både tid och pengar att behöva transportera trädgårdsavfallet till återanvändning. Det kostar också pengar att behöva söka dispens, säger Mikael Larsson.
Meningarna bland villaägare är delade.
– Det är inga problem om folk eldar på rätt sätt och på rätta ställen till exempel ute i skärgården säger Mats Andersson.
– Det är bra att man inte får elda här i Kyrkbyn som är en brandkänslig miljö. Men man borde kunna få göra det i mindre känsliga miljöer, säger Mikael Vikman Sunna.
Det är kommunerna som tar ställning till de dispensansökningar som kommer in om majbrasor och om att elda trädgårdsavfall.
Lina Andersson Helin är Miljö- och hälsoskyddschef vid Luleå kommun.
– Vi följer Naturvårdsverkets riktlinjer och vi har i dagsläget inga planer på ett ge en allmän dispens för eldning av trädgårdsavfall, säger hon.
Handläggningen av en dispensansökan beräknas ta cirka en timme och kostnaden för det i år är 1 250 kronor.
Det har under den senaste tiden kommit in några dispensansökningar om att elda majbrasor.
– Det enda som är tillåtet att elda i majbrasorna är trädgårdsavfall, säger Lina Andersson Helin.