Vakter kritiserar polismyndigheten

Ordningsvakter riktar skarp kritik mot polismyndigheten i Norrbotten.
Anledningen är att det inte finns någon som håller i utbildningarna.
- Vi är en börda så fort vi ber om att få utbildas, säger en ordningsvakt Kuriren har pratat med.

KRITIK. Ordningsvakter är kritiska till att polismyndigheten i Norrbotten sedan den 1 augusti 2011 inte utbildar ordningsvakter.

KRITIK. Ordningsvakter är kritiska till att polismyndigheten i Norrbotten sedan den 1 augusti 2011 inte utbildar ordningsvakter.

Foto: Linus Höök

Luleå2012-04-21 06:00

Ordningsvakten vill vara anonym och menar att det är många som är rädda för att kritisera polismyndigheten.

- Det är ingen som vågar, det slår hårt tillbaka på en. Jag har blivit varnad för att kritisera den här situationen.

Situationen vakten talar om är att det sedan den 1 augusti 2011 inte finns någon samordnare av vakter och därmed ingen som utbildar dem.

- Det enda svaret vi får är att det är en resursfråga. Att det kostar pengar. Det är vakterna som bekostar sin egen utbildning, vart tar pengarna vägen? Snart har de sparat in en årslön för att de skiter i att tillsätta tjänsten. Det är ett svek från polisledningen. Det är bra att vi finns men vi ska inte synas eller höras.

Ordningsvakten menar också att ett samarbete mellan vakter och poliser är önskvärt för att bättre strukturera arbetet på fältet.

- Svaret från polisen blev att ett samarbete var ointressant. Ingen förklaring till varför. Om vi nu ska vara polisens förlängda arm kan man tycka att polisledningen borde vara mer rädd om ordningsvakterna.

Anar ett bortfall
Martin Wass var den som senast satt på posten som samordnare av vakter. Han är numera djurhandläggare på polisen men håller fortfarande i administrationen över ordningsvakterna. Något han egentligen skulle sluta med vid årsskiftet.

- Trots påstötningar från min sida har ingen efterträdare tillsatts. Det är olyckligt. Min bedömning är att fler ordningsvakter behöver utbildas. Det slutar regelbundet folk. Dessutom anar jag ett bortfall av ordningsvakter i och med det nya uniformskravet från rikspolisstyrelsen som träder i kraft den 1 december i år. En komplett uniform kostar minst 5.000 kronor och ska bekostas av vakterna själva, säger Martin Wass.

Wass menar att rikspolisen inte har tagit hänsyn till detta vilket har förargat ordningsvakterna.

- Många äldre har sagt att de ska sluta. Jag förstår dem. Det handlar om förtroendebiten också, nu har vakterna inte någon att vända sig till.

Vill inte kommentera
Martin Wass berättar att det i dag finns 315 gällande ordningsvaktsförordnanden i länet.

- Många jobbar sällan. Om vi hade haft 315 aktiva hade det varit bättre. Vissa av dem kommer bara hit på sommaren, under 300 är boende i länet. Jag skulle vilja ha 400 förordnade ordningsvakter, med tanke på att 100 jobbar sällan.

Att det finns intresse för att utbilda sig kan Martin Wass bekräfta. Det ligger 70 ansökningar på hans bord. Den äldsta över året gammal.

- Det köar på här, det är inte det som är problemet. Min efterträdare måste vara licensierad, men nästa kurs för att bli det är i november. Alltså kommer personen inte att vara i drift förrän nästa år, risken är stor att det blir ett två år långt utbildningsuppehåll.

Enligt Martin Wass är det från årsskiftet egentligen Ulf Sköld, chef för den brottsförebyggande avdelningen i Norrbotten, som ansvarar för frågor rörande ordningsvakter.

Kuriren har försökt nå Ulf Sköld under veckan - utan framgång. Till 24 Norrbotten säger han:

- Jag svarar inte på några frågor innan vi har pratat ihop oss.

Polismyndigheten arrangerar utbildning och fortbildning av ordningsvakter vid behov.

Grundutbildning kostar 7.780 kronor,
fortbildning 1.740 kronor.

Polisen utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakterna.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!