Ordningsvakten: ”Med knark följer våldet in på krogen”

Kroglivet i Luleå förändras. Det är numer vanligt att folk både nyttjar och langar knark på krogarna. Särskilt kokain som har ökat i popularitet enligt ordningsvakten Peter Matsson, vaktchef på O'Learys.

Peter Matsson, vaktchef på O'Learys i Luleå, säger att kokainet har blivit en alltmer populär drog i Luleås nattliv.

Peter Matsson, vaktchef på O'Learys i Luleå, säger att kokainet har blivit en alltmer populär drog i Luleås nattliv.

Foto: Peter Olofsson

Luleå2022-08-20 11:00

– Ordningsvakterna i Luleå pratar mycket med varandra. Det märks att kokain blivit mer populärt. Det finns på varenda krog, pub och restaurang. Man både dealar och använder på krogen. Kokainet är speciellt då det är ett kortare rus som varar i kanske 25 minuter vilket innebär att de ofta snortar flera gånger på krogen, säger han.

Peter Matsson, 55, har jobbat som ordningsvakt i 24 år på allt från festivaler, krogar och sportevent i sin karriär.  I dag är han vaktchef på O’Learys i Luleå under helgerna. Han anser att yrket som vakt har blivit osäkrare och mer hotfullt de senaste åren.

Är någon drog värre än de andra?

– Ja, framförallt är det personer som tar amfetamin och kokain som gör de dumma grejerna. De känner att de blir kung, vackra och intelligenta. Men när uppåttjack kombineras med alkoholen försvinner omdömet och de spårar ur, säger han. 

Effekterna blir ett våldsammare nattliv i Luleå.

– Med knark följer våldet in på krogen. Jag har både blivit spottad i ansiktet, hotad med vapen, slagen och biten när jag har ingripit mot påverkade personer. De har till och med skurit sönder däcken på min bil. Jag tror att om vi hade fått bukt med drogerna så hade 90 procent av alla våldsrelaterade händelser på krogen försvunnit, säger han.

Symptomen är enligt honom enkla att känna igen på någon som tagit för mycket kokain eller amfetamin. 

– Käkarna går. Munnen går. Fingrarna sprätter och ögonen blir stora som badbollar. De får spasmer. Då bojar vi dem och ringer polisen, säger han.

Enligt Peter Mattson är ohälsa det som kännetecknar dagens missbrukare.

– Det börjar ofta med tabletter i samband med alkohol. Man har en ohälsa som börjar och tar lugnande med bensodiazepiner, kanske sömntabletter eller medicin för en bokstavskombination. Sedan fortsätter man till andra droger. Levnadskostnaderna är så höga i dag och unga har svårt att få jobb och lägenhet. Samtidigt är det lätt att få tag på knark. Då tar man det för att man vill må bra, säger han.

Vid varje större event så får ordningsvakterna larm om langare enligt Peter Matsson.

– De spelar ingen roll om det är festivaler eller en krogkväll. Det kommer alltid någon och säger att den här personen försökte sälja droger till mig, säger han.

Peter Matsson anser att det är lättare för folk under tjugo år att få tag på narkotika än alkohol i dag.

Samtidigt innebär det ökande våldet på krogen nya arbetsmetoder för ordningsvakterna.

– Under 2017 brottade jag och en kvinnlig kollega ner en man som hotade oss med en kulsprutepistol. Det blev en ny insikt för ordningsvakterna i stan. Vi är mer försiktiga i dag och kanske inte lika pedagogiska längre. Personer kanske tycker att vi är mer aggressiva men det är av en anledning. Stoppa inte händerna i fickan. Gör som vi säger och käfta inte emot. Lyssnar man inte så kommer vi att brotta ner dig och slänga ut dig. Vår säkerhet måste gå först helt enkelt, säger han

Hur ser framtiden ut i kroglivet?

– Luleå kommer ju att växa med de nya industrisatsningarna. Jag tror det kommer bli som i Gällivare och Kiruna. Många unga med jobb inom industrin och mycket fritid som får bra betalt och har råd att festa med dyra droger. Jag tror inte att missbruket kommer att minska i Luleå framöver. Det kommer att bli värre, säger ordningsvakten Peter Matsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!