Vaktbyte på F 21

Nu har de värnpliktiga vaktat klart i vaktkuren invid landets regementen. Bit för bit byts de ut mot anställda i civila vaktbolag. Så ock i Luleå och F 21 som under oktober genomfört förändringen. Nu möts besökarna på flottiljen av vaktbolaget Securitas.

LULEÅ2006-10-31 06:00
- Det blir nog lite mera professionell kontroll nu, tror värnpliktiga Victor Asplund och André Berglund som gör sin värnplikt med bevakningsuppgifter av omgivningarna på flottiljen. Den delen av bevakningsuppdraget kommer att finnas kvar.
Insatschef Roger Englund tycker också att förändringen är till det bättre:
- Ja, visserligen har de här värnpliktiga gjort ett bra arbete, de har varit riktigt duktiga och de har ju faktiskt fått en slags väktarutbildning, säger Englund.
Han tror dock att ett vaktbolag kanske håller snäppet högre nivå i långa loppet.

Olika lag
På F 21 finns i dagsläget 250 värnpliktiga fördelade på två kompanier. Av dessa arbetar 30 med den andra delen av bevakningsuppdraget, att kolla flottiljens stora områden. Dessa jobbar i olika lag dygnet runt.
Bevakningstjänsten i landet som nu fasas ut kommer att vara helt ersatt av vaktbolag under år 2008. Minst 1500 värnpliktiga berörs av förändringen.

Inte dyrare
Rent ekonomiskt blir det inte dyrare att anlita ett vaktbolag. Informationschefen på F 21, Sara Burlage säger:
- Nej, sett till den totala kostnaden för en värnpliktsutbildning med allt vad det innebär så blir det inte dyrare, säger Burlage.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om