Vägen tillbaka till jobb

En Entré K, någon? Nej det handlar inte om några käcka mattips utan om ett nytt EU-projekt som ska ge männi­skor i utanförskap en chans att hitta in på den riktiga arbetsmarknaden igen.
Långtidssjukskriven/arbetslös/psykiskt funktionshindrad, dessa utgör en bred målgrupp som nu ska få hopp om delaktighet igen. Inititiativtagare är Sunderby Folkhögskola, handikapprörelsen och Coompanion för Norrbotten.

LULEÅ2006-05-13 06:00
Projektet, som egentligen är två, finansieras av Arvsfonden, länsstyrelsen och EU:s strukturfonder Växtkraft samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Entré K är en treårig satsning med en totalkostnad på cirka 4,5 miljoner kronor. Bakom projektet står även de fackliga organisationerna, Företagarna, kommunförbundet Norrbotten, hela handikapprörelsen med flera.
Projektet kan ses som en upptaggad fortsättning exempelvis på det kända projektet Valfrid och Valborg samt Bryggan i Piteå som genererat sociala kooperativ, där kaféverksamhet och hunddagis är exempel på områden där man kunnat starta verksamhet.

Informera
- Vi räknar nu med att vara igång runt första juni med att utbilda 24 kooperatörer. Vi ska också ut med information till politiker, handläggare, alla de som träffar de här grupperna människor, berättar Sussanne Blomdahl, en av projektledarna för det hela. De två andra projektledarna är Kurt Hofgren, ordförande för Handikapprörelsen i Norrbotten samt Roine Karlsson för Coompanion Norrbotten som bland annat sysslar med rådgivning och utbildning i socialt företagande.
Under de tre åren ska satsningen stärka och utveckla det sociala företagandet i hela Norrbotten. Målet är att man under de kommande tre åren ska ha hunnit få fram fyra nya kooperativ och utbildat 150 kooperatörer och handledare. Utbildningen ska ske på de medverkandes villkor och efter deras kapacitet och förutsättningar.

Vill jobba
- Det kommer att ta tid, säger Sussanne Blomdahl men hon är hoppfull att projektet ska leda till en arbetsmarknad som är öppen för alla människor oavsett kapacitet. Att de flesta vill göra en arbetsinsats är hon säker på. I dag står cirka 30.000 människor i Norrbotten utanför arbetsmarknaden av olika anledningar. Människor som skulle kunna bidra med just sin värdefulla del till samhällsbyggandet.
-Många av våra medlemmar är rädda att lämna den trygghet som ett säkert bidrag gett dem, de är rädda för att riskera att tappa vad de har, säger Kurt Hofgren. Han hoppas också att man inom ett år har uppnått en företagarvagga för socialt företagande inom ett år.
Nu är man på G och liksom i Piteå så handlar det mycket om "det kan vi göra själva" säger intressenterna med glimten i ögat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om