Det finns i dag minst 200 000 människor med funktionshinder i kö hos landets arbetsförmedlingar. De får med få undantag inga jobb.
Varje år slussas några tusen av dem till Samhall. Där får de jobb, en del av dem dessutom reguljära jobb på den öppna arbetsmarknaden med avtalsenlig lön.
– Det vi gör saknar motstycke i världen, säger Albin Falkmer, informationschef på Samhall.
Så talar en informationschef men Falkmer anser sig ha fog för sina ord.
– Vi får förfrågningar från hela världen om detta, mest från Japan och Korea men jag stod nyss och talade inför en grupp turkar, säger han.
Samhall har slutat tillverka, nu levererar man tjänster och arbetskraft.
– Riktiga jobb med riktiga löner. Vi är därmed helt beroende av att företagen ser nyttan - för det är ingen välgörenhet utan ren business, säger Falkmer.
Och listan på de arbetsgivare som handplockar personal från Samhall ökar – ICA, Coop, Willys/Hemköp, Swedbank, Max AB med flera.
– Vi har nu tecknat avtal med Nordic choice och ska hitta personal till deras hotell, berättar Albin Falkmer.
Samhall har definierat 24 yrken som särskilt lämpliga för funktionsnedsatta, från fastighetsskötare till måltidsvärd, och har egna utbildningar av dessa.
I fjol slussade man ut 1 122 av sina anställda till andra arbetsgivare, kravet ligger på 1 200 per år. Samtidigt fick man ta emot 7 000 nya från AF.
– När vi får in nytt folk bryr vi oss inte om de utredningar som gjorts tidigare, de är irrelevanta. Vi ser till vilka jobb du kan göra. Sedan matchar vi det med jobbet och vad som behövs för det. Sedan spelar det ingen roll om du är autist eller CP, säger han.
Det låter enkelt men det fungerar enligt Falkmer.
Pär Larshans, hållbarhetschef på Max AB, håller med.
– Vi har funktionsnedsatta på alla nivåer, inte bara på restaurangerna, säger han.
Redan 2002 inledde Max samarbetet med Samhall.
– Men 2007 skrev vi ett avtal om samverkan över hela landet, säger Larshans.
Han kan i dag se tillbaka på samarbetet med tillfredsställelse. Det har fungerat över förväntan. Av koncernens knappt 5 000 anställda är runt 150 personer med funktionshinder.
– Personer med funktionsnedsättning lär sig att kompensera. Det gör dem mer kompetenta på andra saker. Det gäller bara att låta dem göra det de är duktiga på. Om alla gjorde det skulle vi ha ett bättre och effektivare samhälle, säger Pär Larshans.
Han berättar att det har krävs en viss anpassning av rutiner och scheman samt utbildning av personal. Men man har inte sänkt kraven för någon anställd.
– Nej, ibland blir det fel men då är det fel arbetsplats. För när man hittar en bra match då blir det perfekt, säger han och tillägger:
– Vi har anställt personer med funktionsnedsättning på kontoren. Kan vi så kan alla kontor anställa.