Vägen till ett framtidsland – via designlabb

Syftet med projektet är att skapa attraktiva, inkluderande och långsiktigt hållbara livsmiljöer i spåren på den gröna omställningen – med fokus på människan. Vägen dit går via designlabb, tror Pia Mcaleenan på Förnyelselabbet. "De har behov av levande samhällen."

Vitåforsområdet i Malmberget där Hybrits demoanläggning ska ligga vilket även påverkar invånarna på många sätt. Där kan designade labb leda rätt väg för invånarna, tror Pia Mcalennan, Förnyelselabbet.

Vitåforsområdet i Malmberget där Hybrits demoanläggning ska ligga vilket även påverkar invånarna på många sätt. Där kan designade labb leda rätt väg för invånarna, tror Pia Mcalennan, Förnyelselabbet.

Foto: Mattias Friberg

Luleå2023-06-16 09:00

Världens blickar riktas mot Sverige och Norrbotten och den gröna omställningen. Det är stora projekt som Hybrit, H2 Green Steel och Northvolt.

Men var finns människan i allt det här?

Det är en frågeställning som är högaktuell och har förts fram av Sverker Sörlin, historiker, professor och författare, bland annat i en stor intervju i Framtidsfabriken. Sörlin fanns även på plats på onsdagen i Vetenskapens hus i Luleå.

Under tre timmar hänger en fråga i luften ovanför inbjudna från bland annat flera kommuner i Norrbotten, akademi, näringsliv offentlig sektor och civilsamhället:

"Hur skapar vi vårt framtidsland?"

Designlabb är en väg, menar Pia Mcaleenan, chef för Förnyelselabbet på Stiftelsen Svensk Industridesign. En samarbetspartner i projektet People-powered transformation som drivs av Luleå tekniska universitet. 

Ett initiativ i Sveriges nya innovationssatsning.

– Ni här uppe går lite före nu. Den gröna omställningen måste ju ske och där tänker jag att ingen sitter med facit, säger Pia Mcaleenan.

Det handlar om att få organisationer och aktörer att samverka, för att bygga ett gott liv för invånarna. Att de värden som gör att man stannar kvar eller har lett till att man sökt sig norrut blir kvar.

– Alla de här stora etableringarna. Jag tänker att människorna har behov av levande samhällen. De har behov av de här 25 badhusen och fotbollsplanerna som någon har räknat ut att det behövs till 100 000 fler invånare, säger hon.

Ett designlabb kan innebära fyra-fem träffar då politiker, chefer inom kommuner och invånare samlas för att samtala och diskutera, förklarar Pia Mcaleenan. Titlar skalas bort, alla benämns med förnamn – för att känna sig inkluderade och lika viktiga.

– Vi har jobbat ganska mycket med just det. Jag tror det är viktigt. Ofta är det så att vi samlas kring en utmaning och vi brukar säga, "alla ni behövs". Att jobba lite mer tidiga insatser, preventivt, så att dialogen kommer tidigt in.

I Boden till exempel. På vilket sätt kan dessa labb bidra till det som pågår just nu?

– Det skulle kunna vara så att Boden till exempel behöver ett antal personer som måste flytta in. Hur skapar vi då bästa förutsättningar för oss som bor här och för dom nya som kommer? I ett sådant labb samlar vi berörda och de som vill vara med i projektet.

I startprocessen av ett labb tittar deltagarna till exempel på vilka erfarenheter som finns sedan tidigare. Kanske vad den aktuella kommunen och invånarna lärde sig av ett eller flera specifika fall.

Hur gör vi nu på bästa sätt?

– Men hur gör vi också med alla konflikter som har med det att göra? säger Pia Mcaleenan.

Men grunden är människorna, förklarar hon sedan. Allt måste utgå från vad de tycker. Risken finns annars att det den gröna omställningen leder till polariserade samhällen och "fly in, fly out".

– "Vi är här för att vi bryr oss om den här platsen och den här utmaningen". Den inställningen, och den kanske vi inte har odlat så mycket: Jag tror att den är helt avgörande.

Sverker Sörlin konstaterar också under sitt anförande att just diskussioner som uppstår när berörda människor samlas leder i rätt riktning.

– En förändring kan inte bara ske i vissa sektorer. Därför tror jag att ett sådant här samverkansprojekt är viktigt, säger Sverker Sörlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!