Det finns flera saker som är stötestenar för att få till stånd en fungerande saluhall.
- För få produkter. Här på Nordansmak har jag 70-80 producenter med en eller ett par produkter vardera. Men det finns ett nyvaknat intresse för närproducerat och ekologiskt, konstaterar Per Holmqvist.
Fyra miljarder per år
- I dag handlar vi i Norrbotten för fyra miljarder per år, det vi skulle kunna vara självförsörjande på, säger han. Förutom att man skulle få rena kvalitetsprodukter som inte åkt lång väg så blir samhället mindre sårbart vid olika händelser.
Hur kommer man i gång med och driver på en sån utveckling?
- Näringslivskontoret kan vara med där, det behövs stöd från myndigheter och startbidrag. Kommun och landsting måste köpa in större volymer av närproducerat. Att få med Hushållningssällskap, kommunen och dess miljökontor är viktigt för att aktörerna ska kunna mobilisera krafter att skapa en saluhall.
Att en sådan skulle slå ut andra affärer tror inte Holmqvist:
- Nej, det är två helt olika saker, tvärtom kunde en sådan gynna inflyttning till centrala staden.