Under tisdagen började skolterminen i Luleå och i år har Region Norrbotten tillsammans med Luleå kommun och LTU tagit fram konceptet Let´s gå - trampa på, vilket är en uppmaning till barn runt om i länet att ta cykeln till skolan, i stället för bil, elsparkcykel eller buss. Kampanjen har tagits fram då det har uppmärksammats att barn behöver röra på sig i större grad i takt med att nya färdmedel blivit populära.
En mamma bosatt på Hertsön berättar för Kuriren hur uppmaningen om att ta cykeln blev lättare sagt än gjort då ett flertal gång- och cykelbanor var avstängda, vilket gjorde att en annars lugn och stillsam cykeltur till skolan blev till en skattjakt efter rätt väg för familjer som inte kunde ta sig fram.
– Från vårt håll var det svårt att komma fram varken genom skogen eller under tunneln. Sen var bakvägen in till skolan helt avstängd med ett stängsel, men nu gick vi i tid så vi blev inte sena, däremot så mötte vi fler som inte visste hur de skulle gå, säger mamman.
Information har delats ut till familjer i Luleå via mejl och brev, men att det blir motsägelsefullt enligt mamman.
– Det blir lite motsägelsefullt när de vill att barnen ska gå eller cykla när det inte finns någon väg för barnen att ta utan att de behöver passera bilvägar, säger hon.
Gatuchef i Luleå Patrik Ruumensaari kan inte säga mycket i detalj gällande när arbetet med sträckorna på Hertsön kommer vara färdiga men att arbetet går bra.
– Vi stänger av de delar vi jobbar på för att det ska bli så bra som möjligt, sen är det klart att det kan försvåra och komplicera framkomligheten för vissa men vi arbetar noga med att tydligt markera vilka alternativa vägar man kan ta med hjälp av skyltar och hänvisningsbilar, säger Patrik Ruumensaari.
Kan den nya kampanjen känns lite konstig i och med att ni arbetar på flera håll så att man inte kan ta sig fram?
– Vi har fått extra medel från politiken för att rusta upp just cykelvägar och liknande i Luleå till stor del i samband med den här kampanjen. Så under tiden arbetet pågår kan det vara stökigt på vissa håll men slutprodukten kommer vara värt det, säger han.
Enligt statistik som Region Norrbotten presenterat i samband med kampanjen uppfyller endast var tredje fjärdeklassare den rekommenderade dagliga mängden rörelse på 60 minuter, och siffran blir bara lägre ju äldre barnet blir.