Vågade kräva sin rätt

Hon har anmält sjukvården - tre gånger.
Birgitta Alstergren gick från att skämmas till att kräva sin rätt.

STARK OCH SVAG. Birgitta Alstergren har kunnat föra sin talan, men hon tänker mycket på dem som inte kan eller orkar. "Jag ser att många äldre är ensamma, utan någon som krigar för dem", säger hon.

STARK OCH SVAG. Birgitta Alstergren har kunnat föra sin talan, men hon tänker mycket på dem som inte kan eller orkar. "Jag ser att många äldre är ensamma, utan någon som krigar för dem", säger hon.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-01-10 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Få har lika omfattande erfarenhet av norrbottnisk sjukvård som Bergnäsbon Birgitta Alstergren. Hon har gått igenom nio bukoperationer, en knäoperation, en ögonoperation och är astmatiker.

- Jag har legat otroligt mycket på sjukhus och tycker att vården är bra. Bland personalen på golvet är de flesta jättefina. Det är få som är otrevliga och inte passar där, säger Birgitta Alstergren, som också är aktiv i Astma- och allergiförbundet.

Tvekade inte
Men ibland blir det fel och då tvekar hon inte att anmäla.

Senast var 2005 då hon vände sig till Patientnämnden i Norrbotten. I juli hade Birgitta Alstergren drabbats av upprepade njurstensanfall. Efter röntgen gav läkaren beskedet att det rörde sig om en liten sten. Hon fick en remiss för ny röntgen, men utan prioritet.

- Under hösten mådde jag så väldigt dåligt. Jag tänkte "ska man må så här när man blir 60 år", men vågade inte säga något. Sådana tankar hade jag då, men det har jag inte i dag.

Åter på akuten
Till sist hamnade Birgitta Alstergren åter på akuten. Nu mötte hon en AT-läkare som såg till att hon snabbt skickades till Umeå.

- Jag satt i bussen, skämdes och tänkte att de skulle skratta åt mig. Men doktorn i Umeå sade: "Hur har de kunnat låta dig gå så länge med det här?". Då sjönk det in i mig. Det var inte jag som hade varit svamlig. Stenen var inte alls liten, den var stor och platt, säger hon.

Bad om ursäkt
Efter anmälan fick hon träffa en läkare som bad om ursäkt. Birgitta Alstergren kände att hon fick upprättelse.

- I sjukvården är man skör och utsatt. Jag har gjort mina anmälningar efteråt, när jag varit frisk och kunnat tänka konstruktivt, säger hon.

Hon vill lyfta fram dem som inte vågar eller kan kräva sin rätt.

- Föräldrar krigar för sina barn, är man i 40-årsåldern kanske man får stöd av någon annan. Många äldre är ensamma, utan någon som krigar för dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!