Vågade chansa – nu är hon en av Sveriges mest populära

Hon är moderator, föreläsare, utbildare, skribent, producent och yogalärare. Malin Winberg, 32 år, vill inspirera andra unga att våga
ta en chans. "Allt behöver inte vara så perfekt", säger hon.

Malin Winberg fastnade för det lugna tempot i norr. När skolan var klar blev hon kvar.

Malin Winberg fastnade för det lugna tempot i norr. När skolan var klar blev hon kvar.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2023-10-08 06:00

På kort tid har Malin Winberg blivit ett av de mest kända ansiktena i Luleå.

Luleå kommun, LKAB och LTU är bara några av de stora uppdragsgivarna som anlitar henne.

Och på topplistor över Sveriges mest populära moderatorer har 32-åringen börjat slå sig in bland andra stora namn som Per Holknekt, Magdalena Forsberg och Anna Kinberg Batra.

Resan började för 14 år sedan när hon kom in på radiojournalistutbildningen i Piteå. Malin Winberg, som då bodde i Stockholm, åkte upp tillsammans med sin pappa för att kolla läget och få en känsla för staden. Då jobbade hon inom restaurangbranschen och bilresan startade efter ett kvällsskift och pågick hela natten. Tidigt på morgonen kom de fram till Piteå.

– Det var mitten på juli, det fanns inga studenter på området utan var helt dött. Vi drog ett varv på studentområdet samt Storgatan, åkte hem och sedan tackade jag ja till utbildningen, berättar Malin Winberg som fastnade för det lugnare tempot i norr.

undefined
Malin Winberg arbetar som föreläsare, moderator, yogalärare och skribent, bland annat. Hon får ständigt nya idéer. Just nu planerar hon att skriva två böcker.

Efter studietiden fick hon sommarjobb på Sveriges radio. Andra som gått i hennes klass hade bråttom från Piteå, tillbaka hem eller bort. Men inte Malin Winberg.

– Jag trivdes jättebra. Jag hade fått in en fot i branschen, hade möjlighet att lära mig och fick utvecklas.

Hon hade alltid jobb men ingen fast anställning förrän hösten 2017. Det firades stort – men bara några månader senare sa hon upp sig.

– Jag fick ett erbjudande om jobb på en kommunikationsbyrå och tyckte det lät spännande. Jag jobbade där i ganska precis fem veckor innan jag sa upp mig igen.

Det var efter ett samtal med sin mamma som hon insåg att det inte kändes helt rätt. Det var något som skavde trots att det utåt såg ut som att hon fått ett perfekt jobb. Men hon hade också fått mer moderatorjobb och arbetade mycket med träning. Tankarna kom om hon kunde göra det här i egen regi? Tänk om hon faktiskt kunde säga upp sig och arbeta för sig själv.

– Mamma frågade mig om det verkligen kändes rätt och det fick mig att fundera. Var det verkligen rätt? Om jag minns rätt hade jag samtalet med mamma på onsdagen och på fredagen sa jag upp mig.

De första månaderna frilansade Malin Winberg samtidigt som hon jobbade extra på radion och gick en utbildning till personlig tränare. Sedan 2018 har hon arbetat heltid som egenföretagare och får ständigt nya idéer.

– Under pandemin väcktes en ny dröm till liv. Allt blev inställt och omkullkastat och jag fick hjälp av en coach att sortera bland tankarna. Eftersom jag hållit på med yoga sedan tidiga tonåren så ville jag ge något till andra som skapade samhörighet och som också gav mig en mening i all den här ovissheten. Så jag började sända yoga live flera dagar i veckan.

undefined
Malin Winberg har hållit på med yoga sedan tidiga tonåren. I hennes lokal finns plats för yoga och workshops.

Det utvecklades så småningom till en egen yogaplattform, "No perfect yoga". Namnet kommer från Malin Winbergs tankar om att det inte alltid måste vara perfekt.

När pandemin slog till och allt fler började med digitala möten insåg hon att hon hade den kompetens som behövdes: hon hade jobbat med direktsändningar och som producent och programledare. Det var precis vad som behövdes just då. Malin Winberg var rätt kvinna på rätt plats.

– Det vände från det värsta till ett rekordår i omsättning.

undefined
Luleå kommun, LKAB och LTU är bara några av de stora uppdragsgivarna som anlitar Malin Winberg.

Hon har tackat ja till att ställa upp som mentor i Nyföretagarcentrums mentorsprogram och säger att det är viktigt att få fler kvinnliga entreprenörer.

– Jag tänker att jag kanske kan hjälpa någon som var där jag var för fem år sedan. Det är så värdefullt att ha en mentor, någon som kan svara på de frågor som man har när man startar och kanske inte vet så mycket. Vad är moms? Hur ska jag tänka med det här uppdraget? Hur ska jag sortera? Det kostade kanske inte så mycket för min mentor men var oerhört värdefullt för mig.

I dag arbetar hon mest med moderator- och programledarjobb, och en del föreläsningar.

– Min ursprungsversion var att jobba mycket mer med träning men så har det inte blivit. Så man behöver inte ha alla svar när man börjar, det är okej att ändra sig. Man lär sig på resans gång.

undefined
"Det vände från det värsta till ett rekordår i omsättning", säger Malin Winberg om pandemin.

För att locka fler kvinnor till entreprenörskapet menar hon att kvinnor måste våga mer:

– Vi behöver peppa varandra, sänka ribban. Något jag lärt mig under de här åren är att männen oftare bara kör, kvinnor vill förbereda sig. Det är lätt att man skapar hinder för sig själv och låter orimligt höga krav sätta stopp innan man ens börjat.

När det kommer till framtida drömmar har hon har två bokprojekt på gång: en yogabok och en om norrbottniska entreprenörer och varför de startade företag.

– Andra människor som vågar inspirerar mig.

Om Malin Winberg:

Ålder: 32 år.

Bor: Luleå.

Familj: Man och ett barn.

Gör: Moderator, föreläsare, utbildare, skribent, producent och yogalärare. Utsedd till en av Sveriges 100 mest populära föreläsare och moderatorer 2023. Ordförande i Talarföreningen sedan mars 2023. Utsedd som en av 103 inspirerande, unga företagare 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!