Våga vägra slarvhantverkare

Snickare som inte kommer fast de lovat, elektriker som utför slarviga installationer, rörmokare som saltar räkningen, markentreprenörer som, trots upprepade påstötningar, aldrig avslutar ett påbörjat jobb.
Trots ständigt brutna avtal och slarvjobb tycks entreprenörerna gå oskadda och fortsätta vidare från jobb till jobb. - Varför accepterar vi detta?

LULEÅ2006-10-31 06:00
? Det är dags att vi tar över konsumentmakten. Kasta ut slarvhantverkaren och vägra betala för ett jobb som inte är färdigt. Vik inte ner dig, gå till tidningen eller kontakta Sverker Olofsson! tipsar Johan Sundberg, konsumentvägledare i Luleå.<BR>Missnöje med hantverkare är ett ständigt återkommande konsumentproblem och i byggboomens spår ökar ärendena stadigt. Det är svårt att få tag i yrkesfolk och det är vanligt att entreprenören lovar mer än han kan hålla. <BR>Otaliga är exemplen på privatpersoner som tar ledigt från jobbet för att ta emot en hantverkare som aldrig dyker upp, eller ens lämnar ett återbud. Ännu fler är de som sitter med halvfärdiga renoveringsjobb eller slarvigt utförda byggen och fakturor som vida överstiger det överenskomna beloppet. Kardinalfel nummer ett är att man saknar skrivna avtal. <BR>- Ofta har man bara en muntlig överenskommelse. Den är visserligen lika giltig som ett skriftligt avtal men kan vara omständligare att bevisa, säger Johan Sundberg, konsumentvägledare på Luleå kommun. <SPAN class=mr>Skriv alltid ner avtalet! <BR></SPAN>Hans första råd är därför att alltid skriva ner avtalet på papper och om det tillkommer extraarbeten i efterhand ska dessa dokumenteras i noggranna tilläggsavtal. På Konsumentverkets hemsida finns all information man behöver för maximalt konsumentskydd. <BR>- Om inte annat så skicka åtminstone fram en pappersbit till entreprenören när han/hon kastar ur sig ett pris. Be honom/henne skriva ner summan så har du i alla fall någonting att komma med om fakturan i slutänden visar sig vara den dubbla. Och ifrågasätt höga priser! Kan det jobb han gör verkligen vara värt 500 kronor i timmen? Ett vanligt trick som den mind­re nogräknade hantverkaren kör med är att skylla prisökningen på att momsen tillkommit. Momsen ska alltid ingå i den prisuppgift hantverkaren lämnar till en privatperson. <BR>Därför behöver konsumenten aldrig acceptera ett sådant påslag i efterhand. Om fakturan är oskäligt hög ska man bestrida direkt till näringsidkaren, det är han som har bevisbördan på sig. Man kan och ska hålla inne pengar. Kommunens konsumentvägledare kan också hjälpa dig att utöva påtryckning på entreprenören och du kan anmäla ärendet till allmänna reklamationsnämnden (ARN). <BR>- Börja med att kolla upp de hantverkare du ska anlita. Ta referenser, åk och kolla på hans tre senaste jobb. Snacka med dem som anlitat honom tidigare, tipsar Johan Sundberg. <SPAN class=mr>Betala aldrig i förskott! </SPAN>Hos allmänna reklamationsnämnden kan man få reda på vilka företag som svartlistats för att de inte följt ARN:s rekommendationer, men där kan man också få reda på vilka företag som fått anmälningar på sig. <BR>- Håll inne pengar, betala aldrig för arbetet i förskott. Har du tagit ledig från jobbet för ett avtalat möte med hantverkaren som inte kommer ska du skicka skadeståndskrav. Kasta ut dåliga hantverkare - sätt ner foten!
Läs mer:
Fönsterbytet blev en mardröm, tisd 31 okt Norrbottens-Kuriren.<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1328509&CategoryID=3209&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1328509&CategoryID=3209&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om