– Det slår aldrig fel, nu är sommaren här, säger Ulf Lindgren medan han iakttar de fulla näten.
Trots att vädret har varit kallt så är premiären inte försenad.
– Den är lite senare än ifjol, men det är ingen katastrof, säger Ulf Lindgren.
Ungefär 150 kilo strömming bjöd premiärrundan på, men man kommer fortsätta att ta upp nät hela dagen. På marken ligger presenningar varpå fisken landar medan näten skakas. En bit bort står fyra kvinnor och rensar bort huvudet från fiskkroppen. En av dem är Monica Öström.
– Det är alltid speciellt med premiär, trots att jag har varit med sedan starten för 25 år sedan, säger hon.
Efter att strömmingen har rensats ligger fisken i blodlake under natten. Därefter hälls laken ut och ny saltlake tillsätts. Sedan får fisken mogna i åtta veckor, lagom till surströmmingspremiären i Augusti.
Rensar gör också Gun-Marie Bergman, Ingrid Söderberg och Anita Nordström. Några har rensat strömming ända sedan barnsben.
– Men jag gillade inte strömming förrän i tjugoårsåldern. Jag tror det var lukten som gjorde det, men nu vattnas det i munnen, säger Gun-Marie Bergman.
Grand Kallax fyller 25 år i år, och många av de som samlats i hamnen har varit med från starten. Men för Tobias Ahlqvist är det tredje året som han är med. Med sig har han sin dotter Agnes Ahlqvist som tittar på medan fisken skakas ur näten. Men när en låda full med strömming kommer mot henne flyr hon illa kvickt.
Vare sig man tycker om fisken eller inte så samlas alla nere i hamnen för att umgås, och hälsa sommaren välkommen.
– Vi träffas och pratar. Förut var simskolan ett sommartecken, nu är det strömmingspremiären, säger Ulf Lindgren.