Varje år publiceras en miljon medicinska rapporter. Det betyder att en läkare inte har en chans att följa med allt som händer när det gäller medicinsk utveckling. Det är där som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har en viktig roll. SBU går igenom rapporter och studier i aktuella ämnen. Sedan gör myndigheten en utvärdering som man publicerar både på papper och på internet.
Flera argument
Bland annat har man gått igenom studier som gäller vaccin mot livmoderhalscancer. Det gäller det vaccin som ska ges till unga kvinnor. Efter noggranna studier kom SBU fram till att allmän vaccinering inte borde införas. Myndigheten hade flera argument.
- Det tar mellan 20 och 40 år innan det går att säga någonting om vaccinets effekt. Det ansåg vi vara ett starkt argument mot vaccination, säger Måns Rosén som arbetar på SBU och som är professor i medicinsk utvärdering.
Läkemedelsbolagen kom med flera utfästelser när det gällde vaccin mot livmoderhalscancer. Bland annat påstod företagen att vaccinet skulle minska antalet fall av livmoderhalscancer med upp till 70 procent. Det var en viktig uppgift eftersom myndigheter räknar samhällsekonomisk vinst när det gäller vaccinationer.
I det sammanhanget konstaterade SBU att det fanns studier som visade på effekt på 50-60 procent av dem som vaccinerats. Enligt myndigheten innebar det betydligt lägre samhällsekonomisk vinst. SBU hittade flera argument mot vaccinet.
Falsk trygghet
- Vaccinet kan ge kvinnor falsk trygghet, de kan tro att vaccinet skyddar dem mot livmoderhalscancer och därför så avstår de från att skydda sig vid samlag, säger Måns Rosén.
Efter noggranna studier avrådde SBU från att införa gratis och allmän vaccinering mot livmoderhalscancer. Men Socialstyrelsen och regeringen hade en annan åsikt.
- Läkemedelsbolagen bedrev en intensiv annonsering och marknadsföring och det påverkade politikerna, säger Måns Rosén.