Vaccination splittrar läkarkåren
Luleåläkarna Björn Olsson och Meta Wiborgh riktar hård kritik mot regeringens och Socialstyrelsens beslut att vaccinera hela befolkningen mot svininfluensa.
VÄCKER DEBATT. Björn Olsson, distriktsläkare på Örnäsets vårdcentral, anser att massvaccineringskampanjen är onödig. Han riktar skarp kritik mot Socialstyrelsen som han menar har fört befolkningen bakom ljuset.
Foto: Eija Dunder
Kampanjen bygger på ett avtal från 2007, menar debattörerna, i vilket de svenska myndigheterna förbinder sig att köpa 18 miljoner doser vaccin av läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline. De menar att Sverige på detta sätt norpat åt sig stora kvantiteter vaccin som egentligen är överflödiga. - Det är inte bara osolidariskt utan även oklokt eftersom sådana här epidemier är globala. Det finns länder i vår närhet, till exempel Lettland, som inte har vaccin alls, säger Björn Olsson. Han tycker inte att det i dagsläget finns anledning att oroa sig för en andra våg av svininfluensan. - Det kan tänkas att det någon gång kommer en andra våg, men när det sker är oklart. Händer det om två år är kampanjen vi genomför nu bortkastad. Ändrar sig inte
Bo Westerlund, divisionschef för primärvården, ogillar Björn Olssons och Meta Wiborghs öppna kritik. Men båda distriktsläkarna vidhåller sina ståndpunkter. - När det gäller kampanjen som iscensatts av Socialstyrelsen har jag inte mötts av några argument som fått mig att ändra uppfattning. Diskussionen med tjänstemännen på Norrbottens läns landsting tar jag helst personligen, säger Björn Olsson. Kollegan Meta Wiborgh instämmer: - Jag tycker inte att vi har utfört någon illojal handling mot landstinget. Det är Socialstyrelsen vi vänder oss mot och det vi försöker lyfta fram är hur allt det här startade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!