Zara Leghissa, är sedan augusti i år ordförande för Kommunal Norrbotten. Som hennes efternamn antyder så har hon själv utländsk bakgrund. Hon är född i Sverige, men hennes pappa kommer från Italien.
Nu är hon tjänstledig från jobbet som undersköterska vid ett demensboende i Boden, för att jobba fackligt.
Någon exakt statistik över hur många utlandsfödda som jobbar inom äldreomsorgen i länet finns inte. Men att de är många råder det inget tvivel om. I vissa kommuner är de fler, i andra färre.
– För ett tag sedan var jag på ett äldreboende i Övertorneå och där var det ganska många som jobbade där var utlandsfödda. Alla trivdes som fisken i vattnet och tyckte att de blivit otroligt väl bemötta, säger hon.
Hon konstaterar att vi skulle ha ett sämre samhälle idag om inte mångkulturen och olikheterna fanns
– Utlandsfödda utvecklar och berikar verksamheten. Vi vill ju utveckla välfärden, inte avveckla den, säger Zara Leghissa.
I dag är som bekant invandringen en het politisk fråga. Vissa vill begränsa invandringen, samtidigt som allt pekar på att vi kommer att få arbetskraftsbrist.
– Ser man bara på Norrbotten så skulle vi inte haft samma befolkning om vi inte haft invandringen. Vi skulle inte ha samma samhället i dag om vi inte hade invandringen, säger hon.
Skulle vi då klara äldreomsorgen i framtiden utan de utlandsfödda?
– I Stockholm skulle man definitivt inte klara det. Om inte de fanns skulle det bli svårt och vi vet vilket rekryteringsbehov det finns redan i dag, konstaterar Zara Leghissa.