Utspelet: "Det finns klimatförnekare med partibok"

Liberalernas partiordförande, Johan Pehrson, är beredd att titta över olika garantier för lån till bostäder i de kommuner som berörs av den gröna omställningen. Det förklarar han i en stor intervju där han även attackerar regeringens samarbetsparti, Sverigedemokraterna.

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och arbetsmarknads- och integrationsminister, besökte Luleå under två dagar. Ett besök som bland annat fylldes av ett besök hos landshövdingen, en träff med unga basketspelare och en kväll på intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus.

Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och arbetsmarknads- och integrationsminister, besökte Luleå under två dagar. Ett besök som bland annat fylldes av ett besök hos landshövdingen, en träff med unga basketspelare och en kväll på intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-04-01 16:48

När Johan Pehrson ger sin syn på bostadsproblematiken i spåren på den gröna omställningen, i Boden och malmfältskommunerna Kiruna och Gällivare, har vi avhandlat ämnet arbetskraftförsörjning.

Även detta synonymt med just dessa orter, och en av Pehrsons huvudsysslor som arbetsmarknads- och integrationsminister.

I den här delen anser han att det råder ett delat ansvar mellan industrin, kommuner och regioner, och staten. 

– Det offentliga måste tillsammans sätta såna spelregler och såna villkor att människor får klart för sig att "du måste flytta". I Sverige finns det inte någon grundlag eller konvention som säger att du har rätt att bo kvar om du inte har jobb – och långsiktigt bli försörjd, säger Johan Pehrson under intervjun på stadshuset under sitt besök i Luleå.

Bara för att fortsätta på samma spår, med tydlig hänvisning till arbetslösa runt om i Sverige.

– Vi måste ökar kraften och se till att vuxna människor, oavsett var du kommer ifrån, ska vara beredd att flytta dit jobben finns, 

Så du förordar i princip tvångsförflyttning av personer?

– Nej. Jag förordar att den som inte vill jobba och inte vill bidra i samhällsbygget, den personen måste försörja sig själv om man är frisk. Man måste vara beredd att flytta.

När det gäller denna del anför Johan Pehrson möjligheten till arbetskraftinvandring.

På frågan hur hans parti ska enas med Sverigedemokraterna, som har en annan syn på just arbetskraftinvandring, säger han:

– Det enda jag är rädd för är att Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson går ihop. Åkesson får just nu skarp kritik från Socialdemokraternas partisekreterare, att han är för liberal i fråga om arbetskraftinvandring.

Johan Pehrson hänvisar till en artikel i en av kvällstidningarna där Tobias Baudin ska ha uttalats sig.

– Socialdemokraterna, dom vill spika igen gränsen. Det är allvarligt. Jag har tvingat Jimmie Åkesson att hålla kanalen öppen för kvalificerad arbetskraftinvandring och undantag när det gäller skogsplantering och sådant. Den utredningen pågår.

Han tror också att berörda kommuner behöver stöttning när det gäller bostadsbyggande i spåren på samhällsomvandlingarna och den gröna omställningen.

– Inte bidrag, utan garantier. Det behövs också garantier för en hel del investeringar i den gröna tekniken, och för exporten av den gröna tekniken.

Vad skulle det kunna vara för slags garantier?

– Garantier för lån till bostadsbyggande. Risken man då står inför är att ingen köper bostäderna, när vinden vänder.

Johan Pehrson säger sig ha snappat upp att det är just garantier gruvkommunerna har efterfrågat.

– Jag träffade landshövdingen häromdagen, och jag har stor respekt för att man måste få hjälp och stöttning. 

En annan helt avgörande del i den gröna omställningen är energiförsörjningen, konstaterar han.

Pehrson pekar på kravet från de tunga industrijättarna om en säker energiförsörjning, för att kunna genomföra projekten som står för dörren. Då behövs det vind och solenergi och kärnkraft. 

I denna fråga krävs det bred enighet, där även Socialdemokraterna ingår, anser han.

Att det finns högt uppsatta politiker inom Sverigedemokraterna som vill skrota vindkraften, viftar Johan Pehrson snabbt bort.

– Han har backat från detta, fullständigt. 

Tror ni att ni kan enas om vindkraften och energiförsörjningen i stort?

– Jag tror att regeringen kan enas.

Men nu har ni ett stödparti som ni inte är helt överens med.

– Det finns klimatförnekare utan partibok. Det finns klimatförnekare med partibok. Det är ett jätteproblem att människor förnekar att vi behöver ha både vindkraft och kärnkraft.

Han säger sig vara säker på att han och den sittande regeringen kommer att övertyga Magdalena Andersson och Socialdemokraterna att bygga kärnkraft. 

– Och jag måste få Sverigedemokraterna på andra sidan att förstå att dom ska släppa det fundamentalistiska motståndet mot vindkraft. 

Kommer du kommer att lyckas med det?

– Ja. Vi kommer bygga ny vindkraft i Sverige.

Under relativt många år har Liberalerna dansat runt fyraprocentsspärren. I en mätningen i mars av research-byrån Ipsos och tidningen Dagens nyheter lågt partiet under spärren.

Undersökningen visade även på ett fortsatt lågt förtroende. 

– Det är för dåligt.

Hur tror du att Liberalerna ska ta sig till stabila procentsiffror?

– Vi måste se till att vi med en liberal ingång visar att vi är pålitliga, ansvarstagande och konstruktiva. Och jag menar att vi är just det.

Varför tror du att färre i dag, enligt samma undersökning, vill kalla sig liberaler?

– För att för många har uppfattningen att vara liberal, är att vara mot tydliga krav. Man tänker liberal narkotikapolitik. Man tänker liberal syn på vad det nu är... 

Finns det en tanke på att byta namn på partiet igen?

– Nej, vi är Liberalerna. Vi är dom som väger ihop frihet och ansvar på ett sätt enligt de klassiska ideologierna. 

Intervjutiden har runnit ut. Nya uppdrag kallar för Johan Pehrson, som när han reser sig konstaterar:

– Vi måste själva bli bättre. Men medborgarna kommer i förlängningen att uppskatta partier som tar ansvar, som inte ägnar dagarna åt att förklara hur dumma man tycker andra partier är. Till exempel Vänsterpartiet, eller Sverigedemokraterna. Vi löser Sveriges problem, säger han och fortsätter:

– Men jag kan prata med Vänsterpartiet i sak och jag kan prata, som vi nu gör, med Sverigedemokraterna i sak. Jag blir inte kommunist för det – eller nationalist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!