Det saknas anledning att anta att ett brott har förövats – så skriver Åklagarmyndigheten i Umeå och lägger ned förundersökningen mot den kvinna i Luleå som hotades med avsked från domkyrkoförsamlingen.
Sommaren 2013 började anklagelser om oegentligheter läcka ut från församlingen.
– Det fins alltid någon som måste prata, säger Margareta Lindbäck (S), ordförande i kyrkorådet, beklagande.
Hon berättar att församlingen försökte sköta allt internt.
Men den anklagade vägrade erkänna några fel och kontaktade sitt fack.
– Jag kan ju inte kommentera fallet men kan säga att jag gärna hade drivit det vidare till AD. Men min medlem orkade inte, säger Åsa Bäcklin, regionombudsman på Vision.
Men innan uppgörelsen var klar uttalade hon sig i Kuriren och hävdade då bestämt att arbetsgivarens (församlingen) anklagelser var helt grundlösa. Detta trots att församlingen anlitade revisorer och advokater för över 600 000 kronor.
Utöver den inköpta expertisen fick församlingen punga ut med cirka en miljon kronor för själva uppgörelsen, detta enligt uppgift till Kuriren.
– Jag kan inte säga något om uppgörelsen. Men det blev dyrt för församlingen. Undrar vad medlemmarna i Svenska kyrkan tycker om att de kastar pengar i sjön, säger Bäcklin.
Båda sidor hänvisar till den sekretess som råder runt uppgörelsen.
– Den här saken är utagerad för vår del, säger Margareta Lindbäck.
En annan konsekvens av historien var att Ungdomens hus fick slå igen. Luleå kommun drog tillbaka de 1,2 miljoner per år de satsade på den gemensamma fritidsgården med hänvisning till "oegentligheterna".
Margaretha Lindbäck menar dock att kyrkan och kommunen var överens om att klappa igen.
– Lokalerna används nu av vår personal, säger hon.
Allt började med en revision av fritidsgården. I revisionen förekom särskilt en arbetsresa till fjällen som plötsligt utpekades som en privat nöjesresa för den anställda kvinnan.
Revisionen hemligstämplades av kyrkorådets ordförande och en polisanmälan gjordes. Församlingen anlitade en utomstående revisionsbyrå och en advokat, båda från Stockholm.
I november 2013 skrevs ett avtal och den anklagade sade upp sig mot ett avgångsvederlag.
Kuriren har varit i kontakt med henne men hon vill inte uttala sig. Hon skulle dock värdesätta en ursäkt från kyrkorådet.