Piteå är första kommun i länet som inleder ett nära samarbete med polisen när det gäller våld i hemmet. Samarbetet bygger på en modell som tillämpas av polisen i Västerort i Stockholm. Där samarbetar polisen, socialtjänsten med åklagarmyndigheten och landstinget.
Kvinnor som polisanmäler sin man för misshandel blir erbjudna hjälp från socialtjänsten. Om kvinnan tackar ja kontaktas hon av en anställd på det som kallas Relationsvåldscentrum. En av dem som arbetar där är socionomen Afson Khashyar.
Gynnar alla
- Vi ger kvinnorna stöd inför den kommande rättegången. Det handlar bland annat om att stärka dem. Och vi har väldigt mycket att göra.
I Piteå fungerar systemet på samma sätt. Kommissarien Mats Ekman anser att samarbetet gynnar alla parter.
- Våra utredare blir ofta samtalspartner med den kvinna som utsatts för våld. Det är ingenting konstigt med det eftersom de träffas flera gånger i samband med utredningen. Problemet är att poliser inte har utbildning för att klara det. Därför är det bra att vi fått igång samarbetet med socialtjänsten.
I Piteå startade den här verksamheten den 1 oktober. Hittills har man haft två fall av kvinnomisshandel som rapporterats till polisen. En av kvinnorna tackade ja till att få hjälp från socialtjänsten medan den andra tackade nej.
Inget dokumenteras
- Vi stödjer kvinnorna inför och även under rättegången. Och inget av det vi säger eller talar om dokumenteras. Därför behöver kvinnorna inte vara rädda för att uppgifter sprids om dem, säger Gertrud Wesley som arbetar på Piteå kommuns socialförvaltning.
Samarbetet stöds av Kommunförbundets kampanj Samverkan mot våld.
- Vi vet att kvinnomisshandel är vanligare än vi tror, forskare räknar med ett mörkertal på cirka 80 procent - att så hög andel aldrig rapporteras eller polisanmäls, säger Agneta Bygdell på Kommunförbundet Norrbotten .