Norrbottens-Kuriren berättade i går att ett stort gasutsläpp inträffade på SSAB den 1 januari i år. Men trots att det finns en handlingsplan för hur personalen ska agera vid ett giftigt gasutsläpp kontaktades aldrig räddningstjänsten och allmänheten förblevs ovetande om den allvarliga händelsen.
Hål i gummimembranet
Den exakta orsaken till olyckan utreds fortfarande men enligt protokoll från länsstyrelsen genomfördes underhåll av gasklockan under hösten 2010. Bland annat byttes plåt och gummimembran.
Det var just hål i gummimembranet som ledde till att en okänd mängd gas under flera timmar strömmade ut från LD-gasklockan.
När gasklockan stängdes ner genomfördes nya reparationer av membranet och den 1 februari var den åter i drift - men 12 dagar senare uppstod liknande problem.
Reparation av gasklockan
SSAB har meddelat berörda myndigheter om att de planerar att genomföra en stor reparation av gasklockan till hösten och planerar även att förbättra larmsystemet. Fram till dess förbränner företaget LD-gasen innan den når gasklockan.
Hans Larsson, inspektör vid Arbetsmiljöverket, har efter händelsen gjort ett besök på arbetsplatsen.
- Då fanns det väldigt lite information om mängder. Ur arbetsmiljösynpunkt ville jag förvissa mig om var att det inte förelåg någon explosionsrisk och blev försäkrad om att det inte var någon risk. Då nöjde jag mig med det, säger han.
Fortsättning
I Arbetsmiljöverkets datasystem står ärendet som avslutat men efter Norrbottens-Kurirens publicering berättar Hans Larsson att myndigheten kommer fortsätta att utreda händelsen.
- Det kommer att få en fortsättning. Jag fick faktiskt ett telefonsamtal i dag (läs igår) som handlade om att SSAB genomför en riskanalys som de inom kort kommer att redovisa.
Den riskanalys som görs handlar dock inte om utsläppet som skedde den 1 januari - utan om säkerheten i samband med reparationen som genomförs till hösten. Men
- Företaget är skyldigt att göra en sådan analys, men jag vill avvakta den rapporten innan jag tar ställning i frågan om hur vi går vidare.
"Stöd av Arbetsmiljölagen"
Vilka återgärder kan ni vidta om ni anser att företaget brutit mot gällande regler och direktiv?
- Jag vill inte spekulera kring om fel har begåtts i förväg. Men vi har fullt stöd av Arbetsmiljölagen och beroende på hur allvarligt felet bedöms kan vi också anmäla händelsen och låta det vanliga rättssystemet ta över.
Norrbottens-Kuriren har under måndagen gjort upprepade försök att komma i kontakt med Stefan Enbom, chef för SSAB i Luleå, men utan framgång.