Utmärkta kockelever med höga Krav

Tre elever från livsmedelsprogrammet i Luleå har gått till final iden nationella mattävlingen Unga Eko-kockar. En fjäder i hatten för programmet som 2010 blev kravcertifierat.

Ekologiskt och närodlat. En kravmärkt hönas gör magen och miljön glad.I riksfinalen ska alla deltagande lag laga middag på höna , desserten är på päron medan förrätten är hemlig.

Ekologiskt och närodlat. En kravmärkt hönas gör magen och miljön glad.I riksfinalen ska alla deltagande lag laga middag på höna , desserten är på päron medan förrätten är hemlig.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-06-02 06:00

– Det är första gången vi har ett lag till final så det här är ju verkligen roligt, säger läraren Hans Larsson som har varit drivande för att införa det ekologiska tänket i utbildningen. Att nu tre av hans elever på Restaurang och Livsmedelsprogrammet visat sina ekologiska framfötter och är ett av sex tävlande lag i riksfinalen i Växjö i september kan bli en marknadsfördel för utbildningen.

– Ja det ger oss ju ett bra renommé och kan göra att vi kan locka till oss flera sökande, hoppas Hans Larsson. Han berättar att man 2010 fick Krav-certifiering, enligt en första kategori:

- Det handlar om upptill 25 procent eller 15 råvaror, berättar Larsson som med tiden hoppas komma upp till 50 procent. Bland de 15 råvarorna finns bananer, mellanmjölk och solroskärnor med mera.

Livsmedelsprogrammet driver restaurangen Novisen där eleverna i skarpt läge får öva sina färdigheter. Och faktiskt är det så att Novisen är Luleås enda krav-certifierade restaurang. Hans Larsson är inte så förvånad:

– Nää, jag har ju kontakt med gamla elever och bekanta på restaurangerna och man källsorterar ju inte ens säger han och menar att det är lite sorgligt att man inte lägger krut på att tänka mera ekologiskt utan mest ekonomiskt.

–Det ekologiska är ju annars som en flodvåg nu, det finns knappt kvar varor i affärerna. Men det här har tagit lite längre tid att få fäste häruppe, säger han.

De tre eleverna som alltså nu kan göra en trevlig notering i sitt CV är Stina von Heijne, Emil Brännare och André Edlund. Alla tre håller fram vikten av att använda ekologiskt i matlagningen.

– Visst kostar det några kronor mera men det smakar ju så mycket godare säger André Edlund som tycker det är självklart att välja råvaror från norr.

– Jo och klart man väljer ekologiskt när man handlar, då vet man vad man får, att det är bra, säger Stina von Heijne.

Stina, Emil och André kommer i sommar att inom tävlingens ram vara med på Almedahlsveckan på Gotland.

– Vi ska laga mat och vara med på event och umgås.

Att kockyrket leder till jobb direkt är inte heller fel. Det skriks efter kockar.

– Jag ska jobba på hotell i stan, berättar Stina. André ska arbeta på hemmagastronomin och Emil söker jobb just nu. Tre ungdomar med en delikat framtid.

Livsmedelsprogrammets miljöarbete

Programmet är certifierade till 25 procent och bland de 15 varorna man använder finns vetemjöl, morötter, bregott, kaffe, smör och arborioris.

Programmet källsorterar i sex fraktioner sedan 1998.

Man arbetar för att öka andelen kravmärkt fisk och andra ekologiska råvaror

Man serverar inga rödlistade fiskarter eller genmaipulerade livsmedel. Och strävar efter att använda få tillsatser

Krav står för ekologiskt, sund djurhållning, god hälsa, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!