Bodenbon Kristina Ulander arbetade ett år som sjuksköterska efter den treåriga utbildningen innan hon hoppade på distriktsköterskautbildningen. Yrket har intresserat henne ända sedan högstadiet då hon praoade hos en distriktsköterska.
– Jag kände att det skulle passa mig eftersom det handlar om hälsa, sjukdomar, läkemedel och människokroppen vilket jag har ett stort intresse för. Vidare upplever jag yrket som tidlöst, att det alltid kommer finnas behov av sjuksköterskor. Det lockade mig också att yrket innebär nära patientkontakt. Jag har alltid känt glädje av att kunna hjälpa människor och att det jag gör, det gör skillnad, säger hon.
Att själv kunna bestämma hur hon lägger upp arbetsdagen är viktigt för henne. Likaså möjligheten till fast anställning.
– Det som varit som en röd tråd för mig ganska länge är trygghet. Jag vill veta att jag har en anställning, hur länge jag har jobb och att jag har en fast inkomst.
Fast anställning är någonting som är viktigt också för studenten Johnny Lam från Göteborg.
– Det ger mig en känsla av trygghet, säger han.
Han tvekade inte inför valet av utbildning. Det var självklart att studera civilingenjör rymdteknik.
– Jag har sedan gymnasiet vetat att jag ville läsa rymdteknik här uppe. Jag tycker att själva ämnet är intressant. Ska jag plugga i fem år så kan jag lika gärna plugga någonting som jag tycker är roligt, säger han och fortsätter:
– Jag vill helst tycka om mitt jobb. Jag vill bli utmanad och få vara med och utveckla den framtida tekniken. Det hade varit roligt att skapa någonting nytt.
Efter den femåriga utbildningen planerar han att antingen forska och doktorera eller ta anställning på ett företag i Sverige eller utomlands. För att ha större valmöjlighet så garderar han sig med en examen också i teknisk fysik och elektroteknik.
Någonting som är viktigt både för honom och Kristina Ulander är en arbetsgivare med en företagskultur som värnar om de anställda på olika sätt.
– Det är viktigt att känna sig trygg, inte bara med själva anställningen utan också med arbetsgivare, chef och kollegor på arbetsplatsen, säger Kristina Ulander och fortsätter:
– Jag vill också känna att de är måna om att anställa just mig och att de har en långsiktig plan för mitt framtida arbete hos dem vad gäller både tiden för min anställning och framåt. På arbetsplatsen vill jag känna att jag har möjlighet att utvecklas och växa, lära mig nya saker och att jag kan erbjudas utbildning.
Någon annan som också lockas av möjligheten att utvecklas, men inte lika mycket av fast anställning hos en arbetsgivare, är studenten André Miraglia från Malmö.
– Det är viktigt att kunna få gå utanför sin comfort zone för en personlig utveckling, säger han.
Han går tredje året av fyra på civilekonomprogrammet och har valt inriktningen affärsutveckling- och ledarskap.
– Drömmen är att starta eget. Det gäller att hitta en bra idé som jag brinner för och tror på. Framtiden är tech-branschen, så det kanske blir inom den branschen för att kunna nå ut till så många som möjligt. Mitt fokus är att försöka hitta en affärsidé och anpassa den efter den välutvecklade världen vi lever i, säger han, men tillägger att en anställning efter examen inte är någonting han utesluter på vägen mot sitt mål.
Vid sidan av studierna verkar han som ordförande för ekonomsektionen på LTU, som har kontakt med näringslivet. För att få insyn och praktiska erfarenheter jobbar han också extra på Handelsbanken i Luleå. Han uppskattar den företagskultur som han ser på Handelsbanken.
– Min nuvarande arbetsgivare behandlar mig som en anställd. Alla känns lika, det är imponerande att de lyckats skapa en sådan arbetskultur. Jag tycker om att arbetsgivaren behandlar alla på en jämlik nivå, samtidigt som de uppfyller mångas behov av utveckling, säger han.
Oavsett om han satsar på eget företagande direkt efter examen eller börjar sitt nya arbetsliv som anställd så föredrar han att ha en arbetsplats att gå till. Efter coronapandemin kan han konstatera att distansarbete inte är någonting för honom.
– Jag vill ha en plats där jag jobbar och träffar kollegor. Hemmet får gärna vara en avslappnad sfär för privata sysslor. Corona förstärkte den känslan, säger André Miraglia.