Pengautdelningen, som arrangerades av TCO-rådet i Norrbotten, ägde även rum i Boden och Kalix. Totalt delades ett antal tusen kronor ut.
- Tjugan ska ses som en symbol för löneskillnaderna förklarade verksamhetschefen för Vision i Norrbotten Annika Berg-Flemström och Sonja Johansson, företrädare för Unionen. Bägge tyckte att arbetet för att nå jämställdhet på löneområdet visserligen inte går nog fort men de är optimistiska.
- Man får inte ge upp. Fackens kamp betyder mycket, utan det arbetet vet man inte var vi hade varit i dag, säger Sonja Johansson.
Lönekartläggning
På frågan vad man kan göra framöver för att skynda på det hela så har de förslag på åtgärder.
- Arbetsgivarna kan göra lönekartläggningar varje år. Sådana kan visa på skillnader som man kanske inte vet att man har, förklarade de fackliga kvinnorna.
Genomsnittslönen för kvinnor är 85 procent av genomsnittslönen för män. Det betyder att om en kvinna skulle betala lön för en medsyster vilken har samma lön som en man på skulle pengarna bara räcka fram till klockan 15.51 tänkt på en arbetstid mellan 8 och 17. Löneskillnaden på ett år mellan heltidsarbetande genomsnittkvinna och män blir hela 56.400 kronor.
En av dem som fick en tjuga på stan var Kinafödda Ying Chang Lindgren. Hon upplevde att kinesiska män och kvinnor är mera jämlika i lön än svenskarna.
- Här beror det väl på vilket yrke man har. Jag har arbetat som servitris och där var det lika lön. Men som till exempel i stadsförvaltning, där kanske det är olika.
- I Kina arbetar kvinnor bara halva dagen den 8 mars och männen är väldigt avundsjuka, skrattar hon innan hon springer vidare i stadsvimlet.