Uthållighetsidrott för den som gillar variation

Multisport är på frammarsch.
Och låt dig inte avskräckas.
- Sporten fungerar utmärkt på motionsnivå, säger Henrik Olsson.

KONDITIONSIDROTT. Henrik Olsson menar att multisport passar alla som gillar variation och konditionsidrott.

KONDITIONSIDROTT. Henrik Olsson menar att multisport passar alla som gillar variation och konditionsidrott.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2011-04-12 06:00

Tillhör du de som sammanknippar multisport med tävlingar som pågår en vecka, som kräver extrem träning sju dagar i veckan, samt mycket utrustning. Glöm det. Enligt Henrik Olsson behöver man inte satsa på eldprov som "adventure races" och investera i kanoter, cyklar och annan utrustning för att utöva multisport. Det går utmärkt att investera i ett par bra löparskor och lägga träningen på motionsnivå, två till tre gånger i veckan.

- Det enda kravet är väl att man gillar konditionssport. Grunden är löpning och orientering. Du får en karta i handen och sedan ska du ta dig till olika kontroller, där du exempelvis springer en sträcka, cyklar en sträcka och paddlar kanot en sträcka innan du når mål. Allt beroende på tävlingsarrangören.

Sedan mitten på 1980-talet, då sporten såg dagens ljus, har utvecklingen gått framåt och förgrenats i en rad olika former. Det finns dock en gemensam nämnare, och det är att med kroppen som hjälpmedel ta sig fram på en förutbestämd bana. Tonvikten ligger på orientering, mountainbike, paddling och löpning i olika miljöer och tävlingsutbudet är brett. Det går att tävla i allt från korta solotävlingar på två till tre timmar till stora expeditionstävlingar som pågår i tio dagar, så kallade "adventure races".

Mångsidig sport
- Det är en mångsidig sport som passar oss som kanske inte blir expert på en idrott och för alla som gillar variation. Du får testa många olika idrottsgrenar.

Henrik Olsson kom i kontakt med multisport när han flyttade upp till Luleå från Sandviken för att läsa datateknik på Luleå tekniska universitet. I dag, fyra år senare, är han ledare för Stils sektion multisport och satsar på Kalmar triathlon till sommaren. Drömmen är att delta i Iron Man.

Skolan i första hand
Men den drömmen ligger några år bort. Just nu kommer skolan i första hand för Henrik Olsson.

- Jag tränar och motionerar för att orka med skolarbetet. Förhoppningsvis ser det annorlunda ut när jag är klar och fått ett jobb med regelbundna arbetstider. Då kan det finnas tid över för en annan ambitionsnivå, säger Henrik Olsson.

Första multisporttävlingen i Sverige var Åre Extreme Challenge 1997, en utveckling av arrangörerna bakom skidalpinism och bergsmarathon, med influenser från Nya Zeeländska Coast to Coast.

Endagstävlingar i lag: I ett lag om två deltagare ska lagen paddla kanadensare eller kajak, orientera, cykla mountainbike och göra äventyrsmoment i fem till sju timmar. Ibland ingår inlines. Ofta med ett tävlingscentrum i mitten som man återkommer till vid grenbyte. Lockar flest antal deltagare och har ofta en kort eller lång klass där man kan tävla i herr, dam eller mix.
Endagstävlingar solo: Deltagarna tävlar i kajakpaddling, löpning och mountainbike i allt från fem till 12 timmar. Denna tävlingsform kan liknas med triathlon med snabba byten och snitslade banor. Störst i Sverige är Åre Extreme Challenge.
24 till 36-timmarstävlingar: Tre till fyramannalag tävlar i mixlag (minst en tjej). Ofta i spektakulära miljöer och en större blandning av grenar. Förutom paddling, mountainbike och löpning tillkommer bland annat simning, ridning, glaciärklättring, repmoment, canyoning, hydrospeed och forspaddling. Dessa tävlingar kan också förekomma i stadsmiljö. Här sätts också lagens orientering på svåra prov, oftast på kartskalor i 1:50.000.
Etapplopp: Mixade tre- till fyramannalag tävlar i dagsetapper upp till fyra dagar med övernattning mellan etapperna. Liknar till stor del 24 till 36-timmars tävling i val av moment. Den största skillnaden är att tävlingstempot är mycket högre, då lagen får sova på nätterna.
Adventure races: Multisportens Rolls Royce. Tävlingsformen kräver ett starkt lag med stort kunnande i alla discipliner, navigering, utrustning och logistik. Tävlingarna är allt från 50 till 100 mil långa och hålls ofta i spännande miljöer och pågår dygnet runt från sex till tio dagar. Lagen är alltid mixade med fyra personer som alltid är på banan. Vissa tävlingar hålls dessutom utan support vilket ställer än högre krav på lagen, eftersom de endast får möjlighet att fylla på mat och utrustning en gång per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om