Situationen med bajs i poolen: "Börjar tröttna"

När Thomas Björklund med barn besökt Aronsbadet senaste veckorna har anläggningen varit tvungen utrymmas två gånger mitt i badandet. Orsaken var så kallade "sanitära olyckor", det vill säga bajs eller spyor i poolen. "Man börjar tröttna", säger han.

Thomas Björklund, som ofta besöker Aronsbadet med sina två barn, undrar hur kommunen resonerar när olyckor så pass frekevnt stoppar bade i poolen. "Vad har de för beredskap för det här och hur ser de på problematiken?", undrar han.

Thomas Björklund, som ofta besöker Aronsbadet med sina två barn, undrar hur kommunen resonerar när olyckor så pass frekevnt stoppar bade i poolen. "Vad har de för beredskap för det här och hur ser de på problematiken?", undrar han.

Foto: Montage

Luleå2023-06-30 19:00

Det hände dem även i fjol. Thomas Björklund från Svartöstaden, med barnen som nu är fem och tio år gamla, var tvungna vända hem igen från badet. De har varit på stället mången gång senaste decenniet men nu börjar tålamodet tryta.

– De tvingas stänga titt som tätt på grund av att det sker en olycka i någon av poolerna. Vad har de för beredskap för det här och hur ser de på problematiken, undrar han.

Chefen på kultur- och fritidsförvaltningen, Patrik Bylin, säger:

– Vi på fritids har som ansvar att se till att det finns personal som vaktar badet och bemannar kiosken, resten ligger på stadsbyggnadsförvaltningen. Så du får ringa förvaltaren och ställa rena driftsfrågor.

Sagt och gjort, vi ringer fastighetsförvaltaren Maja Lovén.

– Verksamhetsfrågan vad gäller Arons ligger på kultur- och fritidsförvaltningen, så då är det dem du ska prata med.

De har skickat mig till dig?

– Jaha, men jag kan säga som så att vi kan inget göra åt att olyckor av det där slaget händer. Ett barn kan svälja fel i vattnet och kräkas upp något, eller så kommer det annat. Det enda vi då kan göra är att stänga badet och låta reningssystemen jobba sig igenom det som hänt. Det går inte att undvika eller påskynda den processen.

Det sägs att barnpoolen och den större poolen har samma reningssystem. Kanske olyckorna sker främst i lilla, och då är det ju synd om båda måste stänga?

– Så kan man se det och ja, de har samma reningssystem.

Finns planer på förändring av det, att separera dem?

– Nej, inte vad jag hört.

Förvaltaren och fritidschefen har därmed inte mycket att trösta Thomas Björklund och andra besökare med. 

– Det vore intressant om man gjorde en jämförelse mellan Pontusbadet, Gammelstads badhus och Rånepoolen exempelvis, jag har inte upplevelsen att de tvingas stänga så ofta. 

Patrik Bylin var inne på Rånepoolen som jämförelse när vi ringde honom, även den en gratis utomhuspool i kommunens regi.

– I Råneå har man betydligt nyare system, och inte alls samma belastning som Arons har. Så, det är svårt jämföra dem. Men vi gör det vi kan på Arons, till exempel har vi samma begränsning nu som under pandemin med max 300 personer på området då vattenkvalitén blir bättre då. Att olyckor sker då och då är det svårt göra något åt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!