Utbytespensionärer på besök
Paret Hansson från Södra Sunderbyn, Luleå, har fått besök av paret Hansen från Vestmanna på Färöarna. Under en veckas tid har Maria och Jakub Hansen framför sig ett digert program av sevärdheter och upplevelser som de svenska värdarna vill bjuda dem på.
Vi har tidigare berättat om paret som blev utvalda att få representera de äldre i Luleå kommun som "utbytespensionärer" med ett annat par.
Som en del i projektet besökte paret Hansson sina nyfunna vänner på Färöarna under en vecka i februari. Nu är det dags för svenskarna att få returnera gästfriheten. Paret Hansen ska få ta del av vardagen som äldre i vår kommun, erfarenheter att rapportera tillbaka till medborgarna därhemma på Färöarna med totalt 50.000 invånare.
Luleå kommun hoppas att parens erfarenheter från Sverige och Färöarna ska hjälpa planerarna att kunna erbjuda en äldrevård som är anpassad för framtidens behov.
Intresserad av sjukvård
Under sitt besök på Färöarna, lade paret Hansson bland annat märke till att många äldre på Färöarna bor kvar i sina hus mycket längre än svenskarna. Hyreshus och lägenheter är inte så vanligt på ö-gruppen, som består av 18 öar med Torshavn som största stad. Nu ska färöingarna både få besöka sjukhuset i Sunderbyn och äldreboenden, vid sidan av "måsten" som Storforsen och Teknikens hus.
Just sjukvården är intressant speciellt för Maria Hansen som arbetar som sjuksköterska. Tidigare var hon på kirurgavdelningen på ett av de tre sjukhus som finns på Färöarna, i Torshavn. Numera arbetar hon som distriktssköterska och gör bland annat hembesök hos de äldre. Maken Jakub har både varit skeppredare och drivit byggvaruhus, ofta i lag med sin bror i olika projekt. Numera är han med sina 72 år pensionerad.
Maria Hansen har dessutom varit politiskt aktiv och suttit en mandatperiod på fyra år i det som motsvarar Sveriges riksdag. På Färöarna finns fem politiska partier.
Enklare liv
Bland annat finns varianter av socialdemokraterna, nämligen de som vill vara självständiga och inte. Den stora frågan är om man är för ett självständigt Färöarna, eller vill fortsätta tillhöra Danmark som i dag. Maria Hansen tillhör den senare falangen.
- Visst kan vi klara oss som självständiga, men då kan vi inte räkna med den standard som vi har i dag, säger hon tvärsäkert.
När man hör Hansens prata, förstår man att i ett land där 70.000 får är i majoritet över 50.000 människor, måste befolkningen vara mångsysslare. Livet har dock blivit enklare nuförtiden med bättre kommunikationer för ö-borna. Numera finns vägtunnlar mellan vissa öar som går under havet, förutom färjetransporter.
Paret kom till Sverige häromdagen och vet inte ännu vad som väntar dem under veckan. Ett möte har de dock just klarat av - mötet med myggen.
- Sådana har vi inte alls på Färöarna. Jag tycker att de verkar ganska besvärliga, säger Maria Hansen när myggorna ivrigt hälsar på gästerna och vill provsmaka det färöiska blodet.
FAKTA / Färöarna
Färöarna är en grupp öar i Atlanten och består av 18 öar.
Största staden är Torshavn. Där finns ett universitet och det största av ö-gruppens tre sjukhus.
Befolkning: 50.000 personer
Färöarna tillhör Danmark och med det EU, men har speciella klausuler inskrivna om självständighet kring fisket. Om Färöarna går med i EU fullt ut, måste de nämligen konkurrera om fiskekvoter med de andra EU-länderna och det vill de inte.
Största staden är Torshavn. Där finns ett universitet och det största av ö-gruppens tre sjukhus.
Befolkning: 50.000 personer
Färöarna tillhör Danmark och med det EU, men har speciella klausuler inskrivna om självständighet kring fisket. Om Färöarna går med i EU fullt ut, måste de nämligen konkurrera om fiskekvoter med de andra EU-länderna och det vill de inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!