– Jag är här för att få bild av vad de gör och träffa ledningen, träffa forskare och träffa studenter. Jag är intresserad av vad man gör här som har betydelse för det säkerhetspolitiska läget. Vad man kan göra för att stötta Ukraina i det här och hur man stöttar ukrainska forskare som är här, säger Anna Ekström.
Vad tar du med dig från dagens besök?
– Hur viktig rymdverksamheten är och att vi fått lära oss lite mer om den rymdforskning som pågår här. Jag har också fått se hur viktigt det är att vi har en rymdverksamhet som fungerar efter att vi brutit alla forskningssamarbeten med ryska institutioner. Där har man sedan tidigare haft en hel del samarbeten, men nu måste vi kunna stå på egna ben i Europa. Då blir Esrange väldigt viktigt och där finns samarbetet mellan Esrange och Luleå Tekniska universitet.
Blir det där ett avbräck i forskningen när samarbetet avbrutits?
– Ja och nej, det finns jätteviktiga forskningssamarbeten och om vi måste bryta dem måste vi satsa på att bygga upp eget. Det är inget att sticka under stolen med att det är besvärligt i en del fall att bryta forskningssamarbete. Å andra sidan är det helt omöjligt att fortsätta samarbeta med ryska lärosäten som är en del av den ryska statsledningen, med tanke på det krig som pågår.
I de stora industrisatsningar som pågår är kompetensförsörjningen ett problem. Vad ser du måste göras för att lösa den frågan?
– Utbildat folk är den största bristen. Där finns det inga genvägar utan det måste lösas med utbildning. Vi måste se till att det finns bra platser här på Luleå tekniska universitet, men också att det finns bra platser på yrkeshögskolan, på Komvux och att vi stärker gymnasieskolan också, så att fler utbildar sig på yrkesprogrammen som leder till jobb i det nya gröna industrierna.
– Vi har precis infört ett nytt gigantiskt omställningsstudiestöd som innebär att de allra flesta svenskar kommer kunna plugga ett år utan att tappa särskilt mycket i inkomst.
Kommer det räcka?
– Jajamän, det kommer räcka. Det är jättestort. Jag tror att det kommer ta ett tag innan man har nått upp i full volym. Vi kommer följa det här noga för vi vill att pengarna ska gå åt och vi vill att det ska gå just till utbildningar som leder till jobb.
Det är nu det händer och utbildning tar tid. Hur ska man få ihop det?
– Det är nu det händer och det är därför jag vill åka runt och höra med universiteten och högskolorna hur de anpassar sitt utbildningsutbud, så det finns utbildningar att söka som leder till de här nya arbetena, säger Anna Ekström och fortsätter:
– Kompetensförsörjningen är, som jag ser det, den stora flaskhalsen. Det är det som arbetsgivare hela tiden ringer till mig om. Det är därför vi satsar så mycket pengar och därför vi hela tiden försöker pusha universitet, högskolor, Komvux och andra att se till att anpassa sitt utbud.
Vi har stor brist på personal inom vårdsektorn i hela länet, hur ska man få personer att vilja studera till de yrkena?
– Det är ett utmärkt tillfälle för regionen och för kommunerna att se till att det är bra villkor för de anställda. Det är något jag tycker vi har lärt oss av pandemin – att man måste ha bra villkor i vården, omsorgen och skolan. Vi måste ha det. Vi kan inte ha en vård och omsorg där man litar på att personalen sliter ut sig på det sätt som skedde under pandemin.
Studenterna Linnea Taipalensuu, som är utbildningsenhetens ordförande i teknologkåren, och Märta Lindström, som är vice kårordförande i Luleå studentkår, fick under besöket möjlighet att prata på tu man hand med utbildningsministern.
– Vi pratade om hur det är att vara student är på LTU och vad vi tycker om utbildningen. Hur kommunikationen mellan oss studenter och universitet fungerar, säger Märta Lindström.
– Det var ett bra möte det känns roligt att hon ville träffa oss och prata med oss studenter, att det inte bara är universitetsledningen som träffar oss och frågar hur vi tycker det är.
Studenterna uppger att de berättat för ministern att de vill se ett större fokus på studentfrågor.
– Det viktigaste att utbildningsorganisationen som på universitet har varit ganska bortprioriterad, säger Linnea Taipalensuu.