Utbildningen i fara
F 21 och landets övriga flottiljer kan förlora värnpliktsutbildningen. Anledningen är Försvarsmaktens planer att centralisera värnpliktsutbildningen till Kvarn utanför Linköping. I Luleå arbetar i dag ett 70-tal officerare med att varje år utbilda 300 värnpliktiga.
- Försvarsmakten gör en genomlysning av hur värnpliktsutbildningarna bedrivs på flottiljerna. En tanke som finns är att centralisera verksamheten till Kvarn utanför Linköping, säger Lars Jäderblom som är chef för F 21.Jäderblom säger att det kan finnas fördelar med att centralisera värnpliktsutbildningen bland annat stordriftsfördelar.Samtidigt talar han om de fördelar som han anser att F 21 har när det gäller utbildning av värnpliktiga. I det sammanhanget talar han om det samarbete som flottiljen har med I 19 i Boden, ett samarbete som han säger är mycket kostnadseffektivt.- I den nya grundutbildningen ingår att Flygvapnet varje år ska kontraktsanställa värnpliktiga, som läget är i dag rör det sig om 500 per år. Men det kan ändras, Pliktutredningen är inte klar med sitt förslag. Och socialdemokraterna har sagt att man ska se till att vi får 15.000 värnpliktiga om de kommer till makten efter nästa val. Därför är det svårt att veta hur det blir, det handlar om politiska bedömningar, säger Jäderblom.Inte utan värnpliktiga
Han säger att även om det blir en centralisering av värnpliktsutbildningen kommer F 21 och de andra två flottiljerna inte bli utan värnpliktiga. Enligt Jäderblom behöver de värnpliktiga komma ut på flottiljerna under sin utbildning för att få en slags prao, att pröva på att arbeta vid en flottilj för att få kunskaper om arbetet.På F 21 arbetar ett 70-tal officerare med att varje år utbilda omkring 300 värnpliktiga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!