Utbildning på F 21 stympas

Årets soldater får inte en utbildning som håller måttet för att kunna söka utlandstjänst eller bli officerare. Det är läget vid F21, i och med ekonomiska problem i Försvarsmakten. -Det här är orimligt, säger flottiljchefen Lars Jäderblom.

LULEÅ2007-12-03 01:45
De värnpliktiga muckar framåt våren. Från F 21 försöker man nu påverka de nya direktiven från Högkvarteret så att de värnpliktiga ska få den kvalitet på utbildningen som ingick i planerna.-Det här slår undan benen på oss. Beslut tas längre fram, det vi fått direktiv om är att gå mot den här inriktningen. I bästa fall upphävs det här. Vi kan ju också hamna mitt emellan, så att det åtminstone blir en anständig utbildning, säger Lars Jäderblom.Som läget är sker dock något annat. Dels har F 21 fått i uppdrag att ta på sig klart fler dygn i högvakten utanför slottet än vad som var väntat. Sammantaget omfattas F 21 av 60 dygn. På så vis kommer en övervägande del av soldaterna att tjänstgöra där 30 dygn.Dels finns inte de pengarna att en tillräckligt bra utbildning kan genomföras, uppger Lars Jäderblom.Glöden tänd
-Det är så synd för nu lyser det från de värnpliktiga, de har kommit in i sin befattningsutbildning. Och det lyser från befälen. Det som nu kommit påverkar ju även dem, ska man komma ihåg.Genomförs direktivet får inte de värnpliktiga de meriter som krävs för att söka utlandstjänst. De får heller inte tillräckliga meriter för att söka officersutbildning.-Det finns ju en tredje grupp, de som vill ha ett civilt meritvärde, och inte heller det kan uppfyllas, säger Lars Jäderblom.Möjligen skulle kraven på något sätt kunna uppnås via efterhandsutbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om